El Col·legi de Metges de Barcelona alerta de la falta de pediatres sobretot a comarques

Imatge d'arxiu

Una circumstància que ha afectat el CAP de Calella, que no ha pogut cobrir de forma immediata una plaça de Pediatria que va resultar vacant. La responsable de Pediatria del Col·legi de Metges de Barcelona ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia que aquest dèficit existent al conjunt de Catalunya, però especialment en centres d’abast territorial, s’agreujarà en un termini curt de temps per la previsió de noves jubilacions, gairebé un terç del total de la plantilla, i que no tindran correspondència amb la disponibilitat de nous titulats. Aquestes explicacions s’ajusten a les donades per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Iolanda Jordán, membre de la junta del Col·legi de Metges de Barcelona, ha explicat que el dèficit d’especialistes en Pediatria està provocant un greuge territorial dins la mateixa xarxa pública de salut a Catalunya.

Els professionals més joves tendeixen a escollir prioritàriament els centres de tercer nivell i en graus ciutats. A la província de Barcelona ens trobem que quan t’allunyes del centre et trobes amb el problema. En un hospital la varietat i gravetat dels casos és superior, pensen que mantenen millor la formació i les possibilitats de recerca. En primària, els pediatres treballen més sols.

La situació no és nova. Fa cinc anys que s’arrossega i que les causes són múltiples. Sobretot determinades per la jubilació progressiva de les plantilles de l’especialitat que no s’aconsegueixen cobrir amb els nous titulats.

Hi haurà la jubilació d’aproximadament un terç dels metges en els propers 10 anys, i ja ha començat a succeir. Això sumat al baix número de metges MIR que estan acabaran l’especialitat en els 10 anys està creant un ‘gap’ important. També hi ha un desajust previ entre les places universitària de medicina i les de MIR que s’ofereixen.

I enmig d’això, altres qüestions més generalitzades com la precarietat laboral que afavoreix la sortida de professionals sanitaris a l’estranger o al sector privat buscant millors condicions, també econòmiques.

Gairebé la meitat dels facultatius de menys de 45 anys tenen contractes temporals, i d’aquests un 30% són de menys d’un any. Aquesta situació de precarietat i manca de conciliació, sobretot en l’àmbit de la primària on s’ha de treballar molt de tarda i amb un grau de feminització molt superior; fa que potser trobem pediatres que apostin per la privada.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona apunten diverses estratègies conjuntes per intentar resoldre aquesta problemàtica generalitzada. S’apunta una possible flexibilització de l’edat de jubilació per als professionals del sector públic que ho vulguin o recórrer als metges de família.

Es diu que fins un 30% dels professionals que assisteixen a nens no són pediatres sinó metges de família. És una realitat avui dia, els necessitem per donar cobertura a la demanda assistencial”

Tot i que Pediatria és l’especialitat on és més acusat el dèficit de professionals, també s’ha constatat en Dermatologia o Radiologia.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a la doctora Iolanda Jordán, membre del Col·legi de Metges de Barcelona.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *