El Festimatge exposarà la fotografia espiritual i minimalista del japonès Masao Yamamoto

Masao Yamamoto
Masao Yamamoto

Foto-Film Calella ha fet pública la programació de la dissetena edició del Festimatge, que enguany commemorarà el centenari del Cinema 9,5, el format degà del cinema, que constitueix una de les tres potes en què s’articula el festival de la imatge de Calella. No hi faltarà la trobada internacional d’afeccionats, repetint el format online que es va establir per la pandèmia. A més, entre el 2 i el 24 d’abril, es faran les projeccions dels curtmetratges seleccionats per al Trofeu Torretes i es podran visitar les 24 exposicions que s’instal·laran a la Fàbrica Llobet-Guri i a l’Ajuntament Vell, on hi haurà la mostra del fotògraf convidat, el japonès Masao Yamamoto.

Small things in silence és el títol de l’exposició principal del Festimatge 2022. Una mostra de la fotografia minimalista i espiritual de l’artista japonès Masao Yamamoto. Pel president de Foto-Film Calella, Xavier Rigola, serà un luxe poder-lo veure a l’Ajuntament Vell durant tots els dies del festival.

Al Festimatge tindrem l’oportunitat de veure l’obra de tall intimista de Masao Yamamoto, un primera espasa internacional. És un fotògraf professional, molt valorat en el sector de les galeries.

A la Fàbrica Llobet-Guri s’hi instal·laran les 24 exposicions amb més de 1.000 fotografies seleccionades, constituint sense dubte una de les col·lectives amb més importància que se celebren arreu. També s’hi podrà veure l’obra del guanyador d’enguany del Trofeu Torretes, el belga Josef de Fraine, que repeteix reconeixement al certamen calellenc després d’haver-lo guanyat el 2016.

Jozef de Fraine

Jozef de Fraine

En la secció de curtmetratges, està prevista la projecció d’una vuitantena de títols seleccionats per al Trofeu Torretes, que enguany ha tingut la participació de més de 600 treballs. Heurtebise, un poema visual de la valenciana Elisa Torres i el canari Octavio Guerra, és el guanyador del Trofeu d’Honor.

Amb motiu de les obres a la Sala Mozart, les projeccions que es faran tres dies a la setmana –dilluns, dimarts i dimecres– es traslladen a Can Saleta. Es passaran produccions de ficció, de gènere documental o reportatge i d’animació. Segons comenta Rigola, la pandèmia traspua en moltes d’elles.

Veurem el curtmetratge postpandèmia. Hi ha molts reportatges i treballs diferents del que estàvem acostumats a veure (…) . Han aparegut molts reportatges de qualitat i treballs fets durant la pandèmia i sobre la pandèmia, amb pocs recursos i d’altres punts de vista.

Els Trofeu Torretes de Fotografia i Cinema, en totes les categories, s’entregaran en el marc de la Gala de cloenda del Festimatge, el diumenge 24 d’abril (11.30h). L’accés serà lliure i gratuït a l’auditori de Can Saleta, on es farà el visionat dels treballs guanyadors i d’una s’elecció d’ells.

El festival de la imatge de Calella commemorarà el centenari del naixement del cinema 9,5, el format degà del cinema, amb una gala dedicada al cinema mut i que comptarà amb acompanyament de piano en directe. Serà el divendres 22 d’abril a l’auditori de Can Saleta

Hi ha una sessió de celebració del centenari del 9,5 amb diverses projeccions que pensem que seran divertides perquè ens transporten a la infantesa i a clàssics com Charlot. A més, farem un acte de memòria i reconeixement a l’Encarnació Soler, traspassada aquest any, que era una de les nostres col·laboradores habituals en la programació de la Trobada de Cinema 9,5.

La historiadora de l’art Encarnació Soler va ser la presidenta i membre de l’equip fundador de Cinema-Rescat, entitat sense ànim de lucre que tenia l’objectiu de cercar i recuperar patrimoni cinematogràfic que ha nodrit de material les darreres edicions del Festimatge. Era membre de l’Acadèmia del Cinema Català i va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Cinematografia del Departament de Cultura de la Generalitat i amb la Medalla d’Or de la Unión Internacional del Cine Amateur. L’acte de record comptarà amb la col·laboració de representants de l’arxiu de la Filmoteca de Catalunya i d’ex-membres del ja desaparegut Cinema-Rescat.

Totes les activitats del Festimatge seran gratuïtes i es desenvoluparan d’acord amb la normativa de seguretat. Caldrà inscripció prèvia per als diversos tallers que s’han programat: de vídeo amb telèfon mòbil, d’introducció al cinema 9,5 i de fotografia lightpainting; i per a l’exhibició de l’aparell de Telecinat creat per Joan Aguado.

La Gala de Cinema Local es celebrarà el dissabte 9 d’abril (20h) i la Gala de Cinema de Foto-Film Calella, el dijous 14 d’abril. També es farà un homenatge a Josep Maria Forn amb la projecció de la seva pel·lícula La piel quemada, el dijous 7 d’abril (20h).

Podeu consultar tota la programació del Festimatge 2022 clicant aquí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *