El Maresme fa el pas cap al model d’economia circular

Foto: Marga Cruz

La comarca entoma el repte mediambiental del segle XXI amb una aposta ambiociosa en l’àmbit dels residus, amb una doble direcció: la prevenció i la reutilització. D’aquí neix Maresme Circular, una nova entitat que absorbeix i resitua el conjunt de serveis i línies d’actuació del Consorci de Residus del Maresme que presta servei a 28 poblacions de la comarca, entre les quals Calella. El seu principal objectiu passa per promoure l’economia circular amb diversos projectes: el Parc Circular Mataró-Maresme, circuits de reaprofitament alimentari o la biblioteca de les coses als instituts, que a partir de gener començarà a funcionar a l’Euclides de Pineda de Mar. L’alcalde de Mataró, David Bote, i la consellera de Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, la santpolenca Montserrat Garrido, van fer-ne ahir la presentació pública.

Maresme Circular promourà un model econòmic a la comarca basat en la prevenció de residus i la reutilització. Ho farà aglutinant tots els serveis i projectes del Consorci de Residus del Maresme, que fa cinc anys va iniciar el canvi de rumb del seu pla estratègic incorporant primerament la valorització. Ara ho culmina amb aquesta entitat que, a més de la gestió dels residus que es generen en 28 poblacions de la comarca, donarà impuls a altres iniciatives.

El projecte estrella és el Parc Circular-Mataró-Maresme, projectat al solar de l’antiga Cooperativa Obrera Cristalleries de Mataró.
PARC CIRCULAR 202221130

Serà un equipament referent en l’economia circular al sud d’Europa que, amb una inversió de 6,5 milions d’euros, fomentarà la reparació i reutilització de materials i productes per reduir la generació de residus. La seva construcció està frenada per la troballa de restes arqueològiques del que va ser una vila romana. Actualment s’estan portant a terme les intervencions per a la seva protecció, i el calendari amb el que es treballa per poder iniciar les obres ens situa al 2023 perquè sigui una realitat i entri en funcionament dos anys després, el 2025.

La particularitat del Parc és que unificarà en un mateix espai les iniciatives empresarials amb serveis per a la ciutadania, com serveis d’assessorament per l’autoreparació en diferents àmbits com la informàtica, l’electrònica i mobiliari; a més d’una botiga de segona mà i horts urbans.

Dins el Pla de Prevenció de Residus, s’aporta per posar en marxa un circuit de reaprofitament alimentari a El Masnou i Vilassar de Mar i una biblioteca de les coses en instituts. Sis centres educatius han confirmat la seva participació en el projecte, entre els quals l’INS Euclides de Pineda de Mar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *