El Ple aprova el pressupost municipal del 2019

pressupost2018aprovat

El govern municipal va aprovar el pressupost del 2019 amb els vots a favor de l’equip de govern, el PDeCAT i el PSC. Un pressupost que puja a 21.490.065 d’euros i que tanca el cercle del mandat de l’actual govern municipal. ERC i la CUP van votar en contra dels comptes, mentre que ICV i el PP es van abstenir. Dins del pressupost municipal s’inclouen també les societats limitades que pertanyen a l’Ajuntament, com són Gestvia, a la qual destinen 1.387.582,12 euros, i Ràdio Calella TV, que té una partida de 322.150 euros.

Són els últims pressupostos de l’actual mandat municipal. Malgrat no s’han modificat les ordenances, la revisió cadastral que ha estat prorratejada fa augmentar la recaptació de l’IBI en 450.000 euros. També augmenten les despeses degut a l’increment salarial del 2,75% i per la reducció de jornada del personal de l’Ajuntament, que passa de 37,5 hores a 35 hores setmanals. La diferència es destinarà a cobrir els 150.000 euros del cost no facturat de l’empresa Endesa a la Fàbrica Llobet. L’alcaldessa, Montserrat Candini, va detallar els comptes.

Des de ICV, el seu portaveu, Sebastián Tejada, va afirmar estar satisfet p+`per haver arrib[at a acords amb el govern dins del pressupost d’aquest any 2018 per realitzar inversions com els vestidors del Camp de Futbol de Mar, la marquesina de la plaça de les Roses o actuacions per evitar inundacions a la plaça Bartomeu Barceló. Unes propostes en les que van anar de la mà de la CUP.

De cara al 2019, Tejada va destacar que algunes de les seves suggerències han estat acceptades, com la inclusió del PAES, un pacte d’alcaldes pel clima i l’energia que gestiona la Diputació de Barcelona i que permetre tenir una diagnosi de com es gestiona l’energia a Calella. Respecte les despeses, Tejada va lamentar que només s’incrementés en 50.000 euros la despesa social

ICV va demanar a l’equip de govern una reunió per decidir com gestionar els 600.000 euros del Pla d’Equipaments Esportius. També va posar sobre la taula que la inversió de Gestaigua és insuficient i va demanar buscar noves vies de finançament per Ràdio Calella TV.

El PP va agrair la inclusió al pressupost del soterrament de contenidors i el cobriment de la part de la Riera Capaspre que encara està descoberta. El seu portaveu, Josep Maria Pérez Basart, va reiterar que el PP no està d’acord amb el model de Fira de la ciutat i va dir que la despesa en festes, que s’eleva a mig milió d’euros, és excessiva.

Basart considera que la repercussió econòmica de la Volta Ciclista no és suficient per rebre la subvenció que destinen l’Ajuntament i l’Associació Turística de Calella, però si està d’acord amb l’Ironman.

D’altra banda, la CUP va plantejar diverses propostes. Tot i que algunes han estat acceptades, consideren que falta concreció. Sota el punt de vista dels anticapitalistes, cal desfer algunes de les coses que ha fet el govern durant els últims 8 anys, com el Museu del Turisme o el nou edifici de Gestvia que està en construcció. També va assegurar que s’han de fer més pipicans, ampliar les zones verdes i replantejar l’estratègia de les guinguetes. El portaveu de la CUP, Jan Catà, va defensar que Calella sigui una porta d’entrada al Parc del Montnegre i Corredor i replantejar la via marítima. Va assegurar que Calella és una ciutat empobrida amb una gran diferència de renda.

ERC va declarar que no es sentia partícip de l’elaboració i execució del pressupost i, per tant, no li fa confiança. Segons la seva portaveu, Cristina Gómez, el pressupost és continuista, massa simbolista i poc transformador.

ERC va demanar incloure despeses com la creació d’un espai web per les entitats, un espai de coworking i una ruta de patrimoni que dinamitzi també el Museu Arxiu. També va fer un incís en el desenvolupament del Pla d’usos de la fàbrica.

El PSC va defensar el pressupost afirmant que es tanca un cicle amb el programa de mandat que van iniciar fa 4 anys. Són declaracions del portaveu socialista, Josep Torres.

La presentació del pressupost va anar a càrrec del tinent d’Alcaldia d’Hisenda, Jordi Sitjà, qui va destacar la voluntat del govern de dialogar i escoltar les propostes dels diversos grups municipals.

L’alcaldessa va defensar el pressupost i l’actuació del govern municipal durant els dos mandats que el govern Candini ha estat al capdavant de l’Ajuntament. En aquest sentit, va posar de relleu la disminució del nivell d’endeutament.

Quan vam accedir al govern municipal, el nivell d’endeutament era del 69,21%. I la crisi forta havia de venir, la llei d’estabilitat pressupostària havia de venir. Saben vostès quin és l’endeutament que tenim malgrat es van tancar totes les aixetes per part de les administracions? El 51,7%, és a dir, gairebé 18 punts [per sota]”

La discussió del pressupost va estar marcada per un clima tens i la proximitat de les eleccions municipals, que es celebraran al maig de l’any vinent.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat