El preu del lloguer es limitarà a Calella el febrer

A partir de febrer la Generalitat limitarà el preu del lloguer als municipis amb zones de mercat residencial tensionat. Calella és un dels que forma part del llistat, que es compon de 140 poblacions. Amb la seva publicació, la Generalitat podrà aplicar mesures de contenció immediatament.

El preu del lloguer a Calella durant el 2023 va batre rècords, i aquest 2024 es veurà limitat en ser declarada una zona residencial de mercat tensionat, juntament amb 140 poblacions més. El govern català ha anunciat que a partir del mes de febrer entrarà en vigor les mesures per posar un topall al preu del lloguer.

Un cop entri en vigor aquesta mesura, a Calella el cost del lloguer no podrà ser superior al que marca el preu del contracte vigent durant els últims cinc anys. A més, en el cas de ser un habitatge d’un gran tenidor, el cost no podrà ser superior a l’índex de referència que es publicarà durant el mes que ve.

Actualment, a la ciutat es paga una mitjana de 675 € mensuals per un pis de lloguer. És una xifra rècord. L’objectiu de la mesura és contenir els preus tal com explica Francesc Membrives, de la immobiliària Un Lloc Per Viure.

Calella està inclosa dins del llistat dels 140 municipis que territori ha detectat que té “una oferta insuficient d’habitatge assequible”. Buscar un pis de lloguer a la ciutat resulta complicat.

Segons Membrives, la llei s’emmiralla en una existent fa anys, impulsada també per la Generalitat, i que no va comportar grans canvis en el mercat de lloguer. Encara més, assegura que l’oferta es va veure encara més reduïda.

Una vintena de municipis maresmencs, tensionats

La llista de la Generalitat, que es compon de 140 municipis, n’inclou una vintena del Maresme. De fet, el preu mitjà mensual de lloguer a la comarca ha superat aquest 2023 els 800 €. Com a municipi tensionat, a l’Alt Maresme s’hi inclou, entre d’altres, Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar. En queden excloses Tordera i Sant Iscle i Sant Cebrià de Vallalta. També es consideren amb el mercat d’habitatge tensionat Mataró, Premià de Mar, Vilassar de Mar i de Dalt i El Masnou, entre d’altres.

Segons la llei d’habitatge, la vigència de la declaració de zones tensionades és de tres anys i es pot prorrogar per anualitats. Entre els 140 municipis resideixen 6,2 milions de persones, el que suposa un 80,6% de la població del país, segons els càlculs de la Generalitat de Catalunya.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *