Els treballadors municipals, cridats demà a mobilitzar-se per l’actualització dels sous

El conjunt de la plantilla de treballadors de l’Ajuntament de Calella ha assumit la reivindicació inicial dels agents de la Policia Local sobre la implementació de la valoració de llocs de treball, que encara no s’ha aprovat pel Ple Municipal. L’assemblea de treballadors que es va reunir ahir va acordar que s’iniciïn mobilitzacions de protesta i la primera s’ha convocat per demà dijous coincidint amb la sessió ordinària que tindrà lloc a l’Ajuntament Vell. Pel moment, no es planteja l’escenari de vaga. El conflicte laboral que va esclatar a finals de novembre té un impacte directe en el servei que presta la Policia Local, que està en quadre amb més d’una vintena d’agents de baixa mèdica, i la decisió de mantenir-se en la negativa de fer hores extres.

Els treballadors municipals estan cridats a mobilitzar-se aquest dijous per reivindicar l’actualització dels salaris. Ho va acordar ahir l’assemblea general convocada pel comitè d’empresa i la junta de personal, a la que hi van assistir una vuitantena d’empleats de l’Ajuntament de Calella, entre els quals, els agents de la Policia Local. Ho ha explicat el responsable d’administració local d’UGT al Maresme, el sindicat majoritari dins la plantilla municipal. Són declaracions d’Àngel Caparrós al programa La Ciutat.

Com a primera mostra del resultat de l’assemblea de treballadors, per fer visible que és un problema de tota la plantilla de l’Ajuntament, assistirem al Ple per expressar el malestar per l’incompliment flagrant de l’equip de Govern (…) També hem decidit reunir-nos amb veïns, partits de l’oposició, comerciants… Fer esmorzars a la Plaça de l’Ajuntament i mobilitzar-nos durant les Juntes de Govern Local que se celebren de forma setmanal.

El responsable d’UGT al Maresme ha confirmat que la plantilla de la Policia Local manté la decisió de negar-se a prestar hores extres i que la Brigada Municipal podria sumar-s’hi.

S’ha decidit mantenir la negativa a prestar serveix extraordinaris, tot i que és un factor que afecta a determinats col·lectius de treballadors, majoritàriament Policia Local i brigada municipal. S’està pendent de la decisió dels empleats de la Brigada s’adhereixen.

Ara per ara, no hi ha sobre la taula una possible convocatòria de vaga dels treballadors municipals. Així també ho defensa el representant sindical, que considera que és un instrument que s’hauria d’activar en “última instància”.

Considero que és un mecanisme que s’ha d’activar en última instància. Hi ha altres mitjans menys perjudicials per la ciutadania, com és explicar-nos i fer-nos veure, abans d’arribar a aquest punt.

El conflicte laboral per la implementació de l’estudi de llocs de treball, que encara no s’ha aprovat, s’ha estès al conjunt de la plantilla de l’Ajuntament. L’espurna va esclatar en el sí del cos de la Policia Local, a finals de novembre. Des d’aleshores, els agents no presten hores extres però la situació i el servei s’està veient seriosament afectat pel cúmul de baixes mèdiques que afecta gairebé la meitat d’efectius.

Des de la representació sindical, s’insisteix en recalcar que la posició del Govern de negar-se en banda a actualitzar els sous suposa un greuge generalitzat per a tots els empleats públics del consistori. En aquest sentit, Caparrós s’ha mostrat indignat per les declaracions del tinent d’Alcaldia Josep Torres –portaveu del Govern i responsable de Seguretat– perquè, segons ha dit, intenta traslladar el missatge que els policies són uns “mercenaris”.

Primera mentida, i flagrant. La Policia no demana un augment de sou sinó que s’apliqui la valoració per a tothom, i això ha de quedar clar (…) Hi ha una discriminació immensa entre mateixes categories laborals que cobren sous molt diferents i col·lectius que estan entre 2 i 5 mil euros per sota respecte el que diu l’estudi. No es demana un augment de sou sinó que es revisin les retribucions. Hi haurà augments de sous i d’altres sortirà que cobren més i es quedaran com estan.

Des dels òrgans de representació del personal municipal es defensa que l’actualització salarial es pot dur a terme dins la legalitat, contràriament al que s’ha vingut afirmant des del Govern Municipal.

Pel que fa a la situació específica de la plantilla policial, amb una rotació d’agents que des del sindicat UGT es titlla de “bàrbara”, s’assegura que només així es podrà donar estabilitat al cos i millorar un servei que es presta ara amb evidents deficiències. Caparrós ha posat d’exemple l’alt percentatge d’interinatge.

Com a norma general, el 20% de la plantilla està conformada per agents interins. Amb tot el respecte, són agents que no tenen formació adequada per patrullar al carrer. Fins i tot s’ha agafat agents d’acadèmies privades de formació. Aquesta és la realitat que tenim. Els agents de carrera han de patrullar a diari amb un policia que no porta arma, sense formació, havent d’assumir una responsabilitat extra.

Àngel Caparrós, responsable d’administració del sindicat UGT al Maresme i membre de la taula de treball de l’estudi de valoració de llocs de treball, ha dit que “lamenta la situació de la Policia Local” i confia que “l’Ajuntament s’avingui a raons”. Però hores d’ara no hi ha diàleg entre les parts que doni esperances a la via negociada per desencallar la crisi laboral a l’Ajuntament de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *