En peu la vaga de bates blanques convocada per aquesta setmana

Foto: Metges de Catalunya

Hores d’ara es manté la convocatòria de vaga a la sanitat catalana malgrat que Salut i Metges de Catalunya es tornen a reunir aquest migdia per intentar arribar a un acord. Els avenços de les últimes hores no han estat suficients per evitar l’aturada prevista per aquest dimecres i dijous. Les parts han explicat que s’han trobat en aspectes com la formació continuada però que encara mantenen posicions allunyades en temes com la sobrecàrrega i les agendes dels metges de l’atenció primària. L’altre aspecte que hi ha damunt la taula són les millores de les condicions salarials dels professionals. El Govern català es remet a la taula de negociació del conveni col·lectiu de l’Institut Català de la Salut (ICS), que encara està oberta, i a l’aprovació dels pressupostos del 2023 que continuen en l’aire.

La vaga de sanitaris va adreçada a milers de metges i infermers que treballen al sistema públic català en tots els àmbits assistencials. Fa mesos que reclamen una millora de les condicions de treball per l’esgotament que acumulen des de la pandèmia i al que encara es troben sotmesos. Recorden que tenen sobrecàrrega assistencial, que manquen metges, que hi ha llargues llistes d’espera i que treballen en condicions precàries.

La pediatra Susanna Bello, representant del sindicat Metges de Catalunya a l’Hospital de Blanes, ha comentat la situació particular dels metges de l’atenció primària, que es troben a diari amb unes agendes impossibles.

Tu arribes i et trobes amb una llista de 35 o 40 visites al dia, i et van forçant encara més. Jo vaig haver de deixar la primària pel nivell d’estrés que tenia, acabava plorant al cotxe. Com es pot treballar bé amb tantes visites? Això és el que els passa, els metges s’estan cremant.

El sindicat demana que s’ampliï la contractació de personal per a reduir la pressió i recuperar la jornada laboral de 35 hores setmanals. També reclamen un mínim de 12 hores de descans entre jornada i jornada i 36 hores de descans setmanal ininterromput.

D’altra banda, reivindiquen un augment salarial de 10.000 euros l’any per als metges adjunts i 7.000 per als residents. Alhora, exigeixen 5.000 euros anuals més en complements i una millora de la retribució de les guàrdies.

Decret de serveis mínims

Aquest migdia es reprenen les negociacions amb l’objectiu d’arribar a un acord que eviti l’aturada de les bates blanques. Pel moment, es manté per a les jornades de demà dimecres i dijous. El Departament de Treball ha fixat els serveis mínims amb l’objectiu de garantir l’assistència sanitària urgent al sistema públic. Funcionaran normalment els serveis d’urgències i de les unitats especials. Quant als centres d’assistència extrahospitalària, s’ha de garantir amb el 25% de la plantilla durant el primer dia i amb un terç a partir del segon. També s’haurà d’atendre l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica i l’atenció d’emergències al 061.

Entre les unitats especials que han de garantir el funcionament normal hi ha les unitats de vigilància intensiva, les coronàries i les d’hemodiàlisi, a més de les destinades als parts i als tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.

A les residències de gent gran i empreses que fan funcions d’assistència també s’hauran de prestar els serveis urgents, necessaris i inajornables d’atenció domiciliària, el servei habitual en règim de festiu en residències de gent gran i discapacitat, els serveis de comunitats infantils i juvenils i el servei habitual de teleoperadors i personal de teleassistència.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *