Es mereix el Doctor Carles Salicrú una escola amb el seu nom a Calella?

Escola Salicrú, arxiu
Escola Salicrú, arxiu

Els textos que es conserven del Doctor Carles Salicrú mostren la seva ideologia misògina i franquista. El llibreter Xavier Gamell ha llegit avui alguns dels fragments inclosos en un dels seus llibres al programa La Ciutat, on queden paleses les seves idees.

Gamell ha explicat que les seves teories senten les bases de la moral franquista catòlica i marquen les pautes de les pràctiques repressives i de censura de la dictadura franquista. Carles Salicrú era, a més, confessor del rei, de la reina i de Carmen Polo, la dona de Franco.

«[…] a partir d’aquests articles i aquestes teories d’aquest senyor, i per desgràcia d’alguns altres, es va creant tot el que és el nacional-catolicisme més ranci, en el qual es basa tota la moral franquista catòlica. Tota la pràctica de repressió i de censura i tot això es basa en les teories d’aquest senyor i d’altres senyors com aquest que ha de seguir el franquisme quan s’apossenta en el poder»

És per aquest motiu que Xavier Gamell proposa aprofitar el trasllat de l’escola per canviar el nom de Doctor Carles Salicrú. Ha argumentat que aquesta situació ja es va donar amb la biblioteca, quan va passar de dir-se Costa i Fornaguera quan estava situada a peu de la N-II a dir-se Can Salvador de la Plaça, en la seva ubicació a la plaça de l’Ajuntament.

Gamell ha exposat com va arribar a les seves mans el llibre amb les idees del Dr. Salicrú.

«[…] un dia, a la llibreria m’arriba un llibre, just aquest, que és un facsímil d’un llibre del 1944, publicat a la dècada dels 80, i dic Carles Salicrú, a mi això em sona. Miro i, ostres, em quedo una mica esparverat. Faig arribar un exemplar a l’escola. El que passa és que fa tants anys, 30 anys enrere, i jo moltes vegades n’havia parlat amb professors i fins i tot amb algun partit polític de l’Ajuntament, però tot es quedava en una conversa sense materialitzar res»

Gamell ha qualificat de «vergonya pública» mantenir el nom d’una persona amb aquest tipus d’idees com a nom de l’escola.

«El que vinc a proposar és que s’aprofiti el canvi de lloc de l’escola per posar un altre nom i no mantenir ni un dia més aquesta vergonya pública, ara exageraré una mica, de mantenir un nom en una escola just en una persona que tenia aquestes teories»

El llibreter creu oportú que s’obri el debat sobre el canvi de nom perquè no fa justícia amb el caràcter laic, progressista i cooperatiu de l’escola.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a Xavier Gamell.

Compartir

Potser t'interessa

1 Resposta

  1. Conrad Guri escrigué:

    Totalment d’acord amb el Sr. Gamell. Busqueu signatures si cal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat