Garantir el dret a morir dignament durant la pandèmia

L’associació Dret a Morir Dignament (DMD) va emetre un comunicat la setmana passada en el que recorda que tots els pacients, també els de COVID-19, tenen dret a accedir a la seva informació clínica i decidir sobre el tractament que se’ls aplicarà. En el mateix sentit, asseguren que les persones grans, si tenen la capacitat de prendre decisions, han d’estar ben informades, de manera veraç i comprensible, i han de ser elles les que donin el consentiment o no a les teràpies proposades, segons la situació, el pronòstic i els seus valors vitals.

Isabel Alonso, president de l’associació, ha explicat a Ràdio Calella TV, que davant la greu situació en la qual ens trobem s’ha de respectar la voluntat de cadascú. En aquest sentit, exposa que no totes les persones grans volen el mateix i assegura que s’han trobat amb casos de gent que no vol entrar a l’UCI i que prefereix optar per tractaments alternatius, com de cures pal·liatives. És per això que demanen més mitjans i més atenció a les residències.

Ens estem oblidant de la gent que no vol entrar a l’UCI. Tenim la idea que totes les persones grans volen el mateix, i nosaltres sabem que no és així. Hi ha persones grans que volen evidentment, continuar vivint i gaudint, però també hi ha persones grans que ja han reflexionat i que no volen lluitar contra una malaltia més i volen deixar-se anar per tenir una mor digna. Quantes notícies hem sentit parlar aquests dies d’hospitalitzacions, UCI i respiradors? Moltes. I quantes hem sentit a parlar de pal·liatius a casa o a les residències? Cap.

Per a les persones que ja tenen demències o altres patologies que els impedeixen prendre decisions, l’entitat recorda l’existència del Document de Voluntats Anticipades, que potser moltes d’aquestes persones ja han signat i allà és on van decidir.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a la presidenta de l’associació Dret a Morir Dignament, Isabel Alonso:

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.