Hisenda garanteix els ingressos per la plusvàlua

Hisenda ha resolt el buit legal que havia provocat la resolució del Tribunal Constitucional declarant nul l’impost de la plusvàlua, un dels tributs que reporta més ingressos als ajuntaments per prestar serveis essencials. El Consell de Ministres va aprovar ahir un decret-llei que en modifica l’articulat i estableix que només es gravaran les transmissions de patrimoni en què hi hagi guanys efectius. Això garanteix la recaptació per als ajuntaments, que desconeixen però si a partir d’ara hauran de fer previsions de recaptació a la baixa.

L’Ajuntament de Calella té previst recaptar 550.000 euros per l’impost de la plusvàlua aquest 2021. Però la nova fórmula de càlcul, que s’adequa als criteris de justícia que imposa el Tribunal Constitucional, faran minvar a la baixa aquesta xifra, d’ara en endavant. Una incertesa a la que s’han vist abocats quan molts d’ells han aprovat les ordenances fiscals i estan en ple procés de tancament pressupostari, com és el cas de Calella.

Fins ara, l’impost donava per fet que els terrenys pujaven sempre de valor. Ara, l’objectiu d’Hisenda és gravar només les operacions de transmissió de titularitat en què hi hagi guanys efectius. Els contribuents podran escollir entre dues opcions de càlcul i triar la que li resulti més barata. Si la venda, traspàs o herència de l’immoble no aporta cap benefici econòmic, quedarà exempt de pagar.

Els ajuntaments tindran sis mesos per adaptar-se a la norma, però Hisenda aclareix que, un cop ja s’ha publicat el decret al BOE, aquest dimarts, l’impost serà vigent a partir de dimecres. Per tant, es tanca el parèntesi de dues setmanes en què l’impost ha estat invalidat.

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *