Junts Calella, triomfadora de les eleccions a Calella

L’alcaldable Marc Buch (Junts Calella) s’ha imposat amb claredat a les eleccions municipals de Calella. Amb 2.041 vots i 6 regidors, dobla el nombre de suports i també la representació que ha obtingut la segona força política, que torna a ser Esquerra però amb pitjors resultats que ara fa quatre anys. El PSC passa al tercer lloc: perd suports respecte els últims comicis però es veu beneficiat per l’alta abstenció, l’altra gran notícia de la jornada. Estimem Calella entra a l’Ajuntament amb 2 regidors, mentre que Calella en Comú Podem queda relegada a ser la cinquena força política mantenint 1 dels 3 edils que ha tingut en l’últim mandat. Per darrera, el PP, que recupera representació municipal; i la CUP, que manté el regidor que ja tenia. Només 7.019 calellenques i calellencs d’un cens de 13.393 electors van acudir ahir als col·legis electorals. La participació més baixa de la història de la democràcia a les municipals de Calella.

El resultat de les eleccions municipals de Calella es coneixia abans de les deu de la nit, amb el 100% dels vots escrutats.

Font: Ministeri d'Interior

Font: Ministeri d’Interior

Junts Calella de Marc Buch és la candidatura clarament guanyadora dels comicis, doblant en nombre de vots i regidors les forces que la segueixen: 2.041 paperetes (29,40%) i 6 regidors, dels 17 edils que composen el plenari municipal. Per tant, s’ha quedat a 3 representants de la majoria absoluta.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Buch s’obria anit a obrir converses amb la resta de partits per tancar un acord per fer un govern sòlid. Va dir que només tenia una línia vermella: Estimem Calella d’Enric Gómez, que entra a l’Ajuntament amb 2 regidors. És la candidatura amb qui s’ha repartit els drets electorals del partit de l’exalcaldessa Montserrat Candini. Durant la campanya, el guanyador de les eleccions l’havia traçat només amb PP i VOX.

Esquerra es manté com a segona força política a Calella, però empitjorant els resultats d’ara fa quatre anys. Ha perdut 711 vots – dels 1.860 del 2019 als 1.149 d’aquest 2023 (16,55%) – i 1 regidor. Es queda amb 3 dels 4 representants que ha tingut en l’últim mandat municipal.

El cap de llista dels republicans, Xavier Ponsdomènech, parlava anit en termes de “davallada important” i no esperada, que atribueix – segons va dir al programa especial de la nit electoral a Ràdio Calella TV – a la factura de la gestió del partit a nivell nacional. Ponsdomènech que ahir manifestava la seva voluntat d’entrar al Govern, sense aclarir en quins termes.

El PSC es converteix en la tercera força política a Calella, impulsada per l’alta abstenció. Tot i aplegar menys suports que al 2019 – perd 25 vots –, els socialistes sumen 1 regidor més als 2 que ja ha tingut en l’últim mandat municipal. Ha obtingut 1.043 vots (15,02%) i ocuparà 3 de les 17 cadires del plenari de l’Ajuntament durant els pròxims quatre anys.

Cindy Rando, la primera dona que ha encapçalat el projecte socialista a Calella, es mostrava anit molt satisfeta pels resultats. Però alhora prudent a avançar-se a possibles pactes – a la dreta o a l’esquerra – per mantenir-se al govern de la ciutat un mandat més.

Estimem Calella d’Enric Gómez entra a l’Ajuntament amb 2 regidors. Ha obtingut 896 suports, el 12,90% dels vots emesos. La candidatura d’aquesta plataforma ciutadana s’ha presentat per primera vegada a les municipals de la mà de la marca Ara Pacte Local, una xarxa municipalista impulsada pel PDeCAT. És per això que ha gaudit dels drets electorals del partit de l’exalcaldessa Candini.

Des de la seu electoral, Gómez va felicitar a la força guanyadora – Junts Calella – “per haver mantingut els 6 regidors que ja tenien”; per tant, assenyalant el projecte de Marc Buch amb Junts com la continuïtat del govern dels últims quatre anys. Anit, a l’especial de Ràdio Calella TV, assegurava haver aplegat un vot de qualitat molt interessant.

Patacada considerable de Calella en Comú Podem, que en aquestes eleccions havia aconseguir unir les dues forces de l’esquerra en una candidatura, a diferència d’ara fa quatre anys, quan els van concórrer a les municipals per separat. El projecte liderat per Sebastián Tejada s’ha quedat amb 525 dels 1.250 vots que havia aplegat el 2019. Obté el 7,56% dels suports i això li fa perdre 2 dels 3 regidors que tenia.

Tejada feia anit una primera anàlisi dels resultats, reconeixent que el seu partit i la resta de forces d’esquerra no han aconseguit mobilitzar l’electorat i s’ha acabat donant una “confiança extrema” als partits que han conduït la ciutat en els últims anys.

El PP torna a l’Ajuntament de Calella. La candidatura de Celine Coronil, també la primera dona que es posa al capdavant del projecte del partit a la ciutat, ha obtingut 488 vots, per sobre del llindar del 5% dels suports necessaris per tenir representació municipal. A les municipals del 2019 se’n va quedar fora amb 334 paperetes.

Coronil va ser de les primeres a comparèixer per fer la lectura dels resultats. Se’n mostrava molt satisfeta, deia que celebrarien el retorn a la sala de plens, amb ganes de treballar des del govern o des de l’oposició per millorar-los en un futur.

La CUP manté la representació a l’Ajuntament de Calella – el regidor que ja tenia – però perd suports. Obté 424 vots dels 569 que va aplegar l’any 2019.

L’alcaldable Albert Comas assumia la part de responsabilitat del partit en la poca mobilització de l’electorat d’esquerres, que perden suports. Amb tot, anit posava de relleu la capacitat que ha tingut la CUP de mantenir-se dins la institució local.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *