La feminització de l’ensenyament a Calella

Cole00000000

L’ensenyament ha tingut, tradicionalment, cara de dona. Es tracta d’un dels sectors més feminitzats, amb un percentatge molt més alt de professores en relació al nombre de professors. A Calella, hi ha sis centres educatius, cinc dels quals estan dirigits per dones. Els llocs de màxima responsabilitat, estan, per tant, ocupats pel col·lectiu femení.

L’escola bressol El Carrilet està dirigida per la Montse Transachs, qui porta al capdavant de l’escola des de fa gairebé 20 anys. Assegura que és una experiència molt maca, però alhora, molt complicada. També ha explicat que el 100% de les educadores i treballadores de la llar d’infants són dones.

Al 85 es va convocar una plaça per l’escola bressol, m’hi vaig presentar i vaig guanyar la plaça. Cap al 90 vaig passar a portar la direcció, però fins al 2004 no es va fer la convocatòria de plaça amb promoció interna que també m’hi vaig presentar i la vaig treure jo. És una tasca complicada, una experiència maca, evidentment, però és una tasca complicada.

El Freta compta amb dos centres a Calella, de diverses etapes educatives, en els quals el 75% dels docents són dones, un nombre que arriba als 93% a l’escola d’infantil i primària. La directora de l’escola Freta és la Isabel Martínez, també a l’equip directiu des del 1990 i directora des del 2008.

Al 1990 se’m proposa ser sotsdirectora. Vaig acceptar i vaig treballar amb la propietària  directora, que per mi ha estat la meva mestra en tot aquest tema. En el 2008 ella es jubila, aquí a l’escola es queda la seva filla com a propietària i com a administradora, continuo treballant al seu costat com a directora i continuem en aquesta línia. Tot el que ella ens ha ensenyat penso que són exemples a seguir. Una dona que ens ha ensenyat a ser emprenedors, a resoldre els conflictes, a créixer davant de les dificultats.

A l’Escola Pia hi ha 112 treballadors, dels quals 74 són dones i 38 són homes. Al capdavant hi ha la Marisa Romero, directora pedagògica del centre d’infantil i primària fins l’any passat, gerent ara dels dos centres des de principis d’aquest curs.

Quan de l’escola Lestonnac se’n fa càrrec l’Escola Pia, em proposen la direcció pedagògica d’infantil i de primària. He estat fent de directora pedagògica d’infantil i primària durant nou anys i aquest curs em van proposar si volia portar la gerència de tota l’Escola Pia de Calella. Vaig dir que sí, amb totes les meves pors. L’escola d’infantil i primària més o menys la conec perfectament i la seva edat és l’àmbit en el que em moc, i estic aprenent molt i molt de tota l’etapa de secundària, del professorat de secundària i aquest nou repte.

L’escola Salicrú compta amb 26 professors al seu cos docent, dels quals únicament dos són homes. El càrrec directiu l’ostenta l’Anna Codina des del 2013, una experiència, assegura, molt enriquidora i gratificant.

Es va produir una plaça vacant al centre on jo treballo i em vaig proposar per omplir aquesta vacant. Vaig haver de fer un postgrau per poder accedir i vaig proposar el meu projecte de direcció, que va ser aprovat i així vaig accedir. Porto cinc anys i bé, una experiència molt enriquidora, molt gratificant.

L’institut Bisbe Sivilla està format per un total de 70 docents, 46 dels quals són dones i 24 són homes. La seva directora és l’Eva Sánchez, qui considera que no hi ha diferència de gènere en el món educatiu.

La meva experiència com a directora és molt positiva, perquè dins del món de l’ensenyament no hi ha cap diferència entre el que fem les dones i el que fan els homes. Els llocs de treball jo crec que són bastant igualitaris. Per arribar a directora passes per un procés de selecció, no t’escullen a dit i, per tant, aquests temes a nosaltres no ens afecten. Per arribar a ser directora jo vaig haver de fer cursos de formació, fer un concurs de mèrits i després també presentar un projecte de direcció a un tribunal, que m’examinava i que valorava a les dues candidates –les dues érem dones­– i valorava quin era el millor projecte de direcció. En aquest sentit, no vaig tenir problema. Quan fem reunions de directores, cada vegada som més les dones que som directores que no els homes

La Minerva és l’única escola de Calella dirigida per un home. En el seu cos docent, però, els números són similars a la resta de centres educatius: només hi ha 6 professors en comparació a les 26 professores dones.

Totes les directores coincideixen en què és per tradició que hi ha més dones que homes en l’ensenyament, tant en els centres públics com concertats.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat