La mascareta deixa de ser obligatòria als centres hospitalaris, farmàcies i residències

Fi de la mascareta obligatòria. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres el Reial Decret que posa fi a la crisi sanitària per la Covid a Espanya i, per tant, a l’obligatorietat de la protecció en àmbits sanitaris com els centres hospitalaris, farmàcies o residències. A partir d’ara, passen a ser recomanables. Amb tot, hi ha certs espais, compartits amb persones crítiques o immunodeprimides on s’hauran de continuar portant. El Departament de Salut ha publicat una infografia amb tots els detalls.

En zones hospitalaràies amb persones crítiques o immunodeprimides, quiròfans, unitats de cures intensives, però també a les Urgències i l’atenció primària, les mascaretes que protegeixen de la infecció continuaran sent obligatòries. Això malgrat l’entrada en vigor del Reial Decret que va aprovar ahir el Consell de Ministres, seguint la decisió de les autonomies representades al Consell Interterritorial de Salut.

Hi ha determinats àmbits o situacions on es mantenen:

• Per a les persones que presentin símptomes compatibles amb alguna malaltia respiratòria com la grip o la Covid quan es trobin en en espais compartits,
• A les urgències hospitalàries i d’atenció primària (incloses les sales d’espera).
• Per als professionals que treballen a les UCI i amb persones vulnerables.
• Per als professionals de la salut que atenguin a persones amb símptomes d’infecció respiratòria.
• A les residències en cas d’aparició de símptomes compatibles amb alguna malaltia respiratòria com la grip o la Covid o en èpoques d’elevada transmissió d’aquestes malalties.

infografia-us-mascareta 20230705
Les mascaretes, conjuntament amb el rentat freqüent de les mans i la distància entre persones, són una de les mesures de protecció efectives que cal utilitzar sempre que tinguem símptomes de grip, Covid i de qualsevol malaltia respiratòria.

L’ús obligatori dels tapaboques va arribar en plena pandèmia, la primavera del 2020. Coincidint amb la fase zero del confinament, el govern espanyol va establir-lo al transport públic i la norma es va estendre ràpidament als espais tancats i, després, de forma general encara que hi hagués distància interpersonal. Des del febrer del 2022, s’ha anat retirant de forma progessiva sent l’Estat espanyol l’últim de la Unió Europea en fer-ho al transport públic.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *