La reacció de l’AMI davant la citació de la fiscalia dels 712 alcaldes i alcaldesses que van firmar del decret de suport a l’1-O

Fiscal Jose Manuel Maza Font Rtve.es

Entre els 712 alcaldes i alcaldesses està l’alcaldessa de Calella i diputada de Junts pel Sí, Montserrat Candini.

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha ordenat als Mossos que detinguin aquells que no hi compareguin i que els portin a la fiscalia en compliment de les seves funcions de policia judicial.

Abans que se sabés l’ordre del fiscal, Montserrat Candini ha deixat clara la seva postura en l’acte de presentació de la campanya pel referèndum: “Si em permeteu que personalitzi, jo sóc alcaldessa he rebut el que he rebut, i vull anar cap endavant. Jo crec que arribat un moment, el que cal que és ser més fidel als compromisos amb la ciutadania que a la política de la por que representa el govern d’en Rajoy”.

Candini ha explicat al seu compte de Facebook que no té consciència d’haver comès cap delicte i que les urnes no divideixen sinó que uneixen.

La instrucció adjunta el document de la web de l’AMI on hi apareixen els ajuntaments que han signat decrets per posar a disposició del govern de la Generalitat els locals necessaris per portar a terme el referèndum. Donat que són molts els ajuntaments afectats, la resolució del fiscal demana que es comenci pels ajuntaments signants que tenen més població, com són Badalona o Sabadell.

En la reunió extraordinària de l’Associació de Municipis per la Independència que s’ha celebrat aquesta tarda, la seva presidenta, Neus Lloveras, s’ha mostrat molt sorpresa per aquesta decisió de la fiscalia que assegura que no té precedents: “Creiem que això és un fet sense precedents, estem sorpresos i bocabadats perquè crec que això no s’ha vist mai en cap país europeu. Voler fer declarar més de 700 alcaldes per fer un decret de caràcter polític que s’empara plenament en la llibertat d’expressió de les persones, crec que és un fet molt greu. Nosaltres contestarem amb tranquil·litat i positivitat”

L’Associació Catalana de Municipis i l’AMI han respòs amb unanimitat i han assegurat que tots els alcaldes aniran a declarar, tot i que la CUP ja ha anunciat que els seus no ho faran. Aquestes són les declaracions de Neus Lloveras: “Tots anirem a declarar. Això no vol dir que algun alcalde decideixi anar voluntàriament i altres no hi vagin voluntàriament. Perquè ningú té res a amagar i explicarem el que estem fent”

El President de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha anunciat una concentració aquest cap de setmana on volen reunir als 712 alcaldes: “Aquests 712 alcaldes i alcaldesses de Catalunya els convoquem aquest dissabte a les 12 del migdia a la plaça Sant Jaume per mostrar el rebuig a aquesta justícia espanyola que persegueix mitjans de comunicació, paperetes, urnes. Ara persegueix als alcaldes i alcaldesses quan ha perseguit a la Mesa del Parlament i al Parlament”

Una altra mesura que han pres, en aquest cas, les fiscalies catalanes és la d’ordenar a les policies locals que investiguin qualsevol actuació encaminada a «organitzar el referèndum il·legal» i que requisin material de l’1-O com poden ser urnes, paperetes electorals o altres elements destinats a preparar-lo.

Albert Torrent, el tinent d’Alcaldia de Seguretat afirma que a hores d’ara no s’ha rebut cap notificació al respecte.

Segons detalla la instrucció, en cas que per intervenir calgui una ordre judicial, la Policia ho posarà de manera immediata en coneixement de la Fiscalia.

En la declaració conjunta d’aquesta tarda el President l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha dit que la policia local no perseguirà les eines democràtiques: “La policia local no és la policia judicial i el màxim responsable és l’alcalde o l’alcaldessa per tant nosaltres no farem com ells, no qüestionarem els professionals públics de les administracions locals. Nosaltres deixarem que continuïn vetllant per les entrades i sortides de les nostres escoles, pels perills del nostre municipi i no els farem perseguir les eines democràtiques que té el nostre poble”

I per últim de des de Madrid, avui ha arribat un avís als ciutadans. Mariano Rajoy ha dit que formar part de les meses electorals seria “absolutament il·legal”. I adverteix que participar en aquestes meses al referèndum podria tenir conseqüències.

“Si algú se’l cita per acudir a una mesa electoral que no vagi perquè no pot haver-hi referèndum i perquè seria un acte absolutament il·legal” així ho ha expressat el president espanyol aquest matí al Congrés dels Diputats.

És un advertiment que coincideix amb l’últim dia del sorteig dels membres de les meses electorals de cara al referèndum de l’1 d’octubre. Els escollits rebran les notificacions fins al 15 de setembre. A partir d’aquí podran al·legar els motius que els impedeixen ser-ne membres fins al 18 de setembre i les sindicatures electorals de demarcació resoldran les peticions que rebin fins al 20 de setembre.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *