L’adeu al cineasta Josep Maria Forn

El món del cinema català està de dol. Aquest dilluns moria als 93 anys el director, guionista i productor Josep Maria Forn, persona molt vinculada a Calella, on ahir es van celebrar els seus funerals en la més estricta intimitat familiar. Va ser el director de “La pell cremada”, un film que va pre-estrenar a Calella amb motiu de les Festes de Primavera de l’any 1967, tal com es recorda en l’escrit que ha publicat Foto-Film Calella a la seva pàgina web a mode de recordatori. De fet, amb l’entitat hi va estar vinculat durant molts anys i hi va col·laborar amb el Festimatge formant part del Comitè d’Honor del certamen. Diverses personalitats polítiques i culturals han mostrat el seu condol.

Josep Maria Forn tenia la Creu de Sant Jordi i l’any 2010 va rebre el Premi Gaudí d’Honor per la seva trajectòria. L’Acadèmia del Cinema Català reconeixia el director, guionista i productor, però també a la persona que va contribuir de manera decisiva a la construcció de l’imaginari cinematogràfic del país.

A “La pell cremada”, la seva obra més personal i reconeguda, Forn va abordar el problema de la immigració a Catalunya en un moment de forta censura. Corria l’any 1966. El 2015 va dirigir “El somni català” sobre la lluita dels catalans per recuperar els drets nacionals. Un film considerat un mena de testament cinematogràfic i polític.

Va ser el fundador i president de l’Institut del Cinema Català, l’any 1975, i director general de cinematografia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Josep Maria Forn va néixer a Barcelona però va passar els seus anys d’infantesa a Calella, ciutat amb la que va mantenir la vinculació, especialment amb l’entitat Foto-Film Calella, amb qui va col·laborar en l’impuls de les Trobades Internacionals de Cinema 9,5. Va col·laborar amb el Festimatge des de la primera edició del certamen, formant part del Comitè d’Honor.

Aquest dilluns 4 d’octubre, Josep Maria Forn moria als 93 anys. Ahir es van celebrar els seus funerals a la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau en la més estricta intimitat familiar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *