L’Ajuntament de Calella aprova el pressupost del 2024, que puja a 25,4 milions d’euros

Llum verda al desplegament del primer pressupost del mandat del govern de coalició de Junts i el PSC, que equilibra el balanç d’ingressos i despeses en els 25,4 milions d’euros i presenta el programa d’inversions més alt de la història, arribant als 2,11 milions d’euros. Uns comptes que l’executiu de Marc Buch ha confeccionat amb el principi de base 0, revisant partida per partida, per optimitzar l’estructura de de l’administració, ajustar-los a les necessitats actuals i donar compliment als compromisos recollits en el Pla d’Acció Municipal 2013-2017. Malgrat haver incorporat propostes de tots els grups de l’oposició com a mostra de voluntat de diàleg i consens, aquests s’han dividit entre els que s’han abstingut en la votació per reserves amb les prioritats de despesa i inversió – Esquerra Republicana, Calella en Comú Podem i el PP –; i els que han optat directament per votar-hi en contra – Estimem Calella i la CUP –.

L’alcalde Marc Buch obria el debat plenari agraint la predisposició de tots els regidors i del personal tècnic de l’Ajuntament, i després assegurava que el pressupost del 2024 del govern de Junts i el PSC s’ha dissenyat amb propòsits clars:

Esperem que aquests pressupostos ens serveixin perquè Calella sigui una ciutat de primera divisió, on les persones hi visquin a gust, una ciutat dinàmica i que ofereixi oportunitats per a tothom.

En la seva intervenció, Buch va detallar els diferents capítols del pressupost, des dels ingressos, amb un increment determinat per la pujada d’impostos i l’augment de les transferències de l’Estat; el cost de la plantilla municipal, que puja per llei i per l’aplicació de la tercera i última fase de la VLT; l’apartat de despeses, on va explicar que s’havia fet una revisió exhaustiva de totes les partides per ajustar-les a la realitat i desplegar el Pla d’Acció Municipal; i quines han estat les prioritats d’inversió de l’executiu per aquest primer exercici del nou mandat. Dels 2,11 milions d’euros del programa, en destaquen per quantia la renovació dels carrers Miquel Cuní i Sant Pere (465.000 euros), la compra de contenidors de la brossa (425.000 euros), els nous jocs infantils del Parc Dalmau (400.000 euros) i el projecte de centre cívic al Mercat Municipal (360.000 euros, al qual s’hi destinarà íntegrament els diners de la futura venda de l’antiga comissaria de la Policia Local i del terreny de telecomunicacions que hi ha en terme municipal de Pineda de Mar).

A més, va deturar-se a enumerar, una per una, les propostes incorporades al projecte del govern fruït de la negociació amb els grups de l’oposició. Buch subratllava que n’hi havia de tots els colors, però no seria suficient per esgarrapar l’abstenció de tots ells. La CUP i Estimem Calella van votar-hi en contra, amb l’exposició dels principis i objectius que els allunyen de l’estratègia política del govern.

Albert Comas, portaveu de la CUP, amb gairebé una esmena a la totalitat. Feia constar les discrepàncies respecte l’increment lineal dels impostos, l’atenció que s’hi dona a col·lectius com la infància o les persones econòmicament o socialment vulnerables, el model econòmic que sustenta o de quina manera s’aborda la crisi mediambiental. Per als cupaires, no ha resultat suficient la paraula del govern d’“estudiar” dues de les seves propostes. Una sobre les possibilitats d’ampliar les places d’escola bressol municipal.

Perquè veiem mancances en clau social i de serveis a la ciutadania, per això, el nostre vot serà en contra (…) No és un tancament de porta, sinó que esperem, i de veritat, que trobem complicitats de cara al futur.

Per Estimem Calella, el projecte de pressupost del govern deixa de banda les necessitats reals de Calella i tampoc demostra una visió estratègica, per exemple i sobretot, en l’àmbit econòmic. L’aparcament en alçada a La Muntanyeta, amb beneficis a nivell turístic i de les pròpies entitats locals, o la creació d’un espai per a fires a la polivalent són alguns dels projectes que Enric Gómez reivindicava en la seva intervenció. Al temps que criticava que l’àmbit de la seguretat – ara de plena actualitat – només compti amb una inversió efectiva de 35.000 euros, al marge dels diners que es destinen per pagar sous dels agents de la Policia Local i el seu equipament, o a mantenir les instal·lacions.

Aposten per polítiques superficials, poc creatives i que no preveuen fonts d’ingressos mes enllà de la pujada d’ingressos i taxes, és a dir, augmenten la pressió fiscal dels ciutadans sense obtenir resultats tangibles més enllà de l’augment del sou de l’equip de govern de 57.200 euros, un 17% més de l’any anterior, amb polítiques a curt termini i sense pensar què necessita avui Calella i què necessita demà.

El PP, Calella en Comú Podem i Esquerra Republicana van emetre un vot d’abstenció, amb reserves respecte la proposta pressupostària del govern. Per aquests tres partits de l’oposició, a la balança, hi pesa més la predisposició al consens i la capacitat d’arribar a acords de l’executiu que no pas les discrepàncies que els separen, que no són poques i van fer notar en les seves intervencions.

10 de les 17 idees plantejades pels populars hi ha quedat recollides: l’ampliació de la xarxa de càmeres de videovigilància, un estudi d’impacte acústic, el condicionament de l’espai de lleure dels Apartaments Codina, la millora de l’enllumenat o de carrers i voreres, o l’impuls de campanyes per reactivar el comerç, entre d’altres. La regidora del PP, Celine Coronil, mostrava el seu desacord amb la inversió pel centre cívic al Mercat Municipal i amb els nous jocs del Parc Dalmau, al temps que aprofitava per reivindicar l’aparcament en alçada a La Muntanyeta que portaven al programa electoral.

Aquesta proposta no li he sabut vendre bé a l’alcalde, perquè la finalitat era avaluar amb precisió la viabilitat del projecte, a nivell financer però també l’impacte ambiental i social a l’entorn (…) Algunes decisions en el capítol d’inversió i de despesa estan lluny del que nosaltres hauríem fet, però agraïm que hagin incorporat algunes propostes. En farem un bon seguiment.

Calella en Comú Podem, des de l’oposició, vol influir en l’acció del govern i això passa, segons va exposar el regidor Sebastián Tejada, per posar tota l’atenció i haver centrat la negociació en les possibilitats d’entesa. I així, els comuns han aconseguit que l’executiu de Buch es comprometi amb l’activació d’un servei d’atenció al teixit comercial, el programa Baixem al carrer per a persones grans que viuen soles i tenen dificultats per desenvolupar-se, la creació d’un banc de terres i l’inici dels treballs per modificar el planejament urbanístic. Amb tot, en la seva intervenció no va obviar les discrepàncies quant a l’estratègia per impulsar la destinació turística i la necessitat de diversificar l’economia, la falta de mesures per combatre la pobresa estructural o els dubtes sobre la formula amb què es vol finançar el nou aparcament en alçada a Can Saleta.

Les propostes que hem fet reuneixen quatre condicions bàsiques: són poques (…), són del nostre programa electoral i no generen una despesa afegida important, sinó que poden ser finançades amb acords amb d’altres administracions, i poden generar riquesa. tampoc generen distorsions amb el programa de govern, que les pot assumir amb naturalitat.

En aquesta mateixa línia es va expressar el portaveu d’Esquerra Republicana i cap de l’oposició, Xavier Ponsdomènech, reiterant la predisposició del seu partit a arribar a acords amb el govern i a remar a favor del progrés de la ciutat i de la gent. Dels republicans s’han recollit també diverses propostes: el reforç de la plantilla d’agents cívics, la creació d’una taula sobre residus o l’ampliació dels sostres fotovoltaics en edificis públics que avancin cap a la comunitat energètica local. El cap de l’oposició mantenia un to conciliador sense abandonar la contundència a l’hora de criticar altres prioritats de l’executiu, com ara el nivell d’inversió en els jocs del Parc Dalmau – que va titllar d’innacceptable –, que es mantingui un model col·laboratiu “caducat” amb l’ATC o que no es prenguin decisions sobre el MUTUR.

Els ho hem posat molt fàcil per mirar de trobar-nos en el camí del diàleg. Per part nostra no quedarà que volem el millor per Calella, i si això passa perquè l’oposició doni una abstenció en un ple com el d’avui, que es porta a aprovació l’eina més important que tenim per tirar endavant el mandat, ho farem.

Els portaveus de Junts i PSC, els socis de govern, van subratllar els objectius del pressupost que s’aprovava amb els vots a favor dels seus 9 regidors, 5 abstencions i 3 vots en contra.

Josep Grima és el portaveu del grup municipal de Junts:

És veritat que som dos partits [al govern] però som un equip. Posar en valor el lideratge incansable i la pedagogia de l’alcalde (…) Que aquests pressupostos siguin una font de prosperitat, la manera d’arribar a consensos i parlar més. Hem pres bona nota de tot allò que ha motivat que ens estirin de les orelles i que podem treballar. Però sobretot que siguin il·lusionadors de cara al 2024 que ens espera, que és el que mereix Calella.

Cindy Rando és la portaveu del grup municipal del PSC:

Vam dir des del minut zero que seríem un govern obert al diàleg, i ho hem demostrat (…) S’han incrementat les partides de seguretat, urbanisme, sostenibilitat, parcs i jardins, cultural, igualtat, promoció econòmica, turisme i política social. És fruït de la voluntat política de millorar Calella entre tots.

Durant la sessió plenària de tancament de l’any polític, l’alcalde Marc Buch va emplaçar al conjunt de forces municipals que també tenen representació al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats, a Madrid, a fer un treball polític per obtenir recursos de les administracions catalana i estatal per tirar endavant el projecte de museïtzació del jaciment del Mujal.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *