L’Ajuntament transmet a la ciutadania alguns consells davant l’onada de fred

L'onada de fred podria portar neu a cotes baixes - Imatge d'arxiu
L'onada de fred podria portar neu a cotes baixes - Imatge d'arxiu

Davant d’aquesta onada de fred, l’Ajuntament de Calella ha emès un seguit de consells que cal tenir en compte i ara us els traslladem.

En primer lloc apunten un seguit de recomanacions per quan estem a casa. Cal tenir un preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola, on cal que disposeu d’una reserva mínima de medicaments per a la gent gran i els malalts crònics i de tipus respiratori.

Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora del nucli urbà, l’Ajuntament recomana que mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.

També a casa la recomanació municipal és que no utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.

Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

L’Ajuntament també avisa d’una sèrie de consells referents als aparells de calefacció, ja que les calderes i els aparells de combustió que s’utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per això, si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d’evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventileu cada dia durant uns minuts. Reviseu l’estat dels elements de calefacció, de les calderes i de les estufes. Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el feu servir. Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast. I no acosteu les estufes o els brasers a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Mai eixugueu la roba o altres objectes a sobre, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.

El paquet de recomanacions de l’Ajuntament als veïns de Calella també inclouen un seguit de recomanacions en cas d’urgència. Si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, ventileu immediatament: obriu alguna porta o finestra. Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.

Això que ara els hem comentat són mesures de seguretat i precaució a casa, però també n’hi ha per quan cal sortir al carrer. Davant d’aquest cas l’Ajuntament recomana evitar els canvis sobtats de temperatura.

En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.

L’Ajuntament recomana vestir-nos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Posar-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps, protegir-nos la cara i el cap, i que tinguem a mà guants i bufanda. Tot plegat per evitar l’entrada d’aire fred directa als pulmons.

Una altra recomanació és no ingerir alcohol, ja que pot donar una falsa sensació de calor. També diuen que cal adequar al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior. Si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat