L’empresa de menjar sense gluten Alatria dóna consells per cuinar sense riscos

Showcooking sense gluten

En el marc de la Setmana de la Salut de Calella, avui s’ha celebrat un showcooking, una classe de cuina d’un plat sense gluten a càrrec de l’empresa de productes sense gluten pinedenca Alatria. Han parat especial atenció a explicar al risc de contaminació creuada que es produeix entre els aliments amb i sense gluten quan es cuina a casa.

Un dels gerents d’Alatria, Carlos Milán, ha indicat que preparant els aliments abans de cuinar, separant-los de la resta, és molt més fàcil evitar riscos. També cal vigilar amb els estris de cuina, especialment amb els que són porosos, com les culleres de fusta.

Hi ha uns punts crítics com poden ser la fregidora o la torradora, aquests estris on hi ha creuament amb gluten. O una olla on acabem de bullir pasta, nosaltres tindríem aquest problema. Però no ens agrada dir problema, nosaltres el que presentem són moltes solucions a l’hora de cuinar sense riscos i sí que és veritat que si ens preparem molt bé abans de cuinar, és molt més fàcil.

Milán ha admès que els productes sense gluten tenen un gust i una textura diferent perquè una de les propietats del gluten és la que fa que els aliments siguin esponjosos i cruixents. Tot i així, ha assegurat que hi ha altres productes que imiten les seves qualitats.

La veritat que el gluten, segons quina elaboració estem fent, fa un paper súper important, com pot ser el pa, el brioix, la pizza, la pasta de full. Afortunadament, tenim grans imitadors, mai substituts, però no hi ha substituts al gluten, però sí que hi ha grans imitadors com poden ser la xantana, la goma guar, la goma tara, silium… Nosaltres intentem que el pa sigui cruixent, sigui un pa amb massa mare, un pa que, a part que alimenti, nutreixi.

El gerent d’Alatria ha explicat que els productes sense gluten són més cars degut a l’elevat preu dels seus ingredients.

Quan anem al supermercat, un paquet de blat val 1 i el blat de moro val 3. Si no ens convenç el blat de moro, que és l’ingredient bàsic de totes les nostres elaboracions, ja estem triplicant el preu. Si, a part, li posem farina de quinoa, de lli, de tef… El que passa és que els números són molt freds i el menjar sense gluten és bastant elevat, però és veritat que quan parlem de salut és una mica injust que la mesura sigui l’econòmica, perquè a vegades un mal de panxa pagaries per no tenir-lo.

La celiaquia és una malaltia autoimmunitària que provoca que el cos d’una persona no toleri el gluten i l’ataqui. El gluten està present a les farines de blat, ordi, sègol, espelta, kamut i triticale. En canvi, les farines d’arròs, blat de moro, fajol, mill, sorgo, tef, quinoa, amarant i sèsam són lliures de gluten.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a Carlos Milán, un dels gerents d’Alatria.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat