L’historiador Andreu Mayayo subratlla els valors ètics i polítics del president Companys

Una conferència sobre la figura del president Lluís Companys, havent-se commemorat recentment el 75 aniversari de la seva mort, va centrar la segona de les sessions del curs corrent de l’Aula d’Extensió Universitària de Calella. Va anar a càrrec del catedràtic d’Història Contemporània de la UB, Andreu Mayayo, qui va afirmar que no ha estat prou reconeguda la trajectòria i compromís polític totalment vocacional de qui fou l’únic president europeu escollit democràticament afusellat pel nazi-feixisme. Ni aquí a Catalunya ni tampoc internacionalment, va afegir.

Ple absolut per seguir la conferència que el catedràtic d’Història Contemporània de la UB, Andreu Mayayo, va pronunciar ahir a l’Aula d’Extensió Universitària de Calella al voltant de la figura del president que l’any 1934 va proclamar l’Estat Català. Fa just una setmana es commemorava el 75 aniversari de la mort de Lluís Companys, afusellat de matinada per les tropes feixistes al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuic després d’un consell de guerra sumaríssim.

Assegurava Mayayo que va mantenir-se digne davant la mort, demostrant una actitud coratjosa i serena –no en va, les seves darreres paraules van ser: «Per Catalunya!»–, i que en vida va ser exemple d’honestedat i vocació. “La millor definició de Companys, el millor epitafi –i per a un polític no està gens malament– és que va néixer ric i va morir pobre”, va sentenciar.

El catedràtic d’Història Contemporània de la UB, va dirigir la conferència d’ahir a dibuixar la figura del president Companys, des d’un perfil més personal i quotidià fins a la seva trajectòria política, que considera no ha estat prou reconeguda en tota la seva dimensió. “Ni aquí ni internacionalment, dissortadament, i per això se n’ha de parlar”, va dir. “No és important tan sols perquè el van afusellar sinó pel que va representar en la vida política catalana i espanyola. La mort segurament ens aplega a tots, però hi ha el Companys republicà, catalanista, el revolucionari… Hi ha visió polièdrica de la seva figura que val la pena assumir i subratllar”, apuntava Mayayo poc abans de dirigir-se als nombrosos alumnes de l’Aula que omplien la sala.

 

 

Lluís Companys: la dignitat republicana era el títol amb què es va presentar la conferència d’ahir per als socis de l’Aula d’Extensió Universitària, que celebra els seus cinc anys d’activitat a Calella.

Aquests dies ja preparen la primera de les sortides que faran durant aquest curs. Serà el 17 de novembre i visitaran la Basílica de Santa Maria del Mar i els seus entorns, un dels millors exemples del gòtic català que es pot trobar a Barcelona. Hi poden acudir els socis de l’Aula, que gaudeixen d’un preu especial de 15 euros, però també, i si hi ha places lliures, els que no ho són, per a qui costarà 20 euros. Els tiquets es vendran aprofitant les pròximes sessions a la Cooperativa l’Amistat, els dimecres 28 d’octubre i 4 de novembre.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *