L’oposició reclama al govern que s’executin els pressupostos participatius de 2019

En el ple municipal d’ahir, ERC, Calella en Comú i la CUP van demanar al govern que se seguís amb el projecte de recuperació de la pedrera del Parc Dalmau. El govern de PSC i PDeCAT-Junts per Calella va defensar la seva posició i va explicar que ja tenen un pressupost de 5.000 euros per estudiar quin seria el cost final d’aquest projecte. La intenció del consistori és seguir endavant amb la proposta guanyadora dels pressupostos participatius i estudiar si és possible realitzar el projecte dels Amics del Parc Dalmau a partir dels fons Next Generation.

Els grups municipals d’ERC, Calella en Comú i la CUP van deixar palès ahir en el ple municipal el desacord enfront la decisió del govern en relació a la recuperació de la bassa de la pedrera. Tal com indiquen en el text de la moció, entre altres aspectes, consideren que la decisió de l’equip de govern és contrària a la voluntat del ple que va aprovar el pressupost del 2019 i que no es pot deixar l’execució del pla en mans d’una partida ‘volàtil i imprevisible’ com ho son els fons Next Generation.

És per aquest motiu que demanen que s’implementin els resultats dels pressupostos participatius del 2019, que s’encarregui la direcció del projecte executiu i que s’estudiï l’execució amb la fórmula pressupostaria més adequada per assegurar la realització de la reforma el 2022, entre altres. A més, també insten el govern a fer la planificació necessària per implementar el pla director del Parc Dalmau que també està endarrerit.

La regidora Cindy Rando va recordar als partits que presentaven la moció perquè serveixen els pressupostos. Tal com va indicar, es va fer una valoració amb els tècnics per saber quin cost suposaria cada acció i la recuperació de la bassa costava més del pressupost aproximat. És per aquest motiu que usaran un pressupost de 5.000 euros per estudiar quin és el pressupost real de la realització d’aquest projecte.

La regidora va lamentar que des del govern han volgut estendre la seva mà i arribar a un acord, però que aquesta vegada no ha sigut possible. Considera que els volen obligar a executar un projecte que no va guanyar sense respectar la decisió dels votants.

Des del govern hem volgut estendre la nostra mà i transaccionar els acords perquè tenim la voluntat d’intentar sempre arribar a un acord. Aquesta vegada no ha estat possible. Vostès ens volen obligar a executar un projecte que no va resultar guanyador i volen fer-ho si o si sense respectar la voluntat dels votants als pressupostos participatius.

A més, va afegir que el govern no deixa de preocupar-se pel parc. És per aquest motiu que enguany faran dues inversions. D’una banda es remodelarà la font dels lleons i, d’altra banda, es repararà el racó d’en Paco Tano. Tot i això, en els propers mesos duran a terme la creació del parc inclusiu.

Des de la CUP, la regidora Núria Freixas va ser clara amb el govern. Considera que el govern ha entrat en un joc de ‘manipulació’ amb la resta. Els de la CUP estan d’acord amb la creació del parc inclusiu, però creuen que també és possible realitzar el projecte dels Amics del Parc Dalmau. Segons indica, no s’ha de parlar de prioritats, sinó que ambdues propostes són necessàries.

Crec que s’ha entrat en un joc de manipulació i de tergiversació de la informació d’aquesta moció. Evidentment creiem que un parc inclusiu és important, de fet, tots ho haurien de ser. Tenint en compte el desenvolupament del pressupost participatiu, sí que creiem que hi havia l’oportunitat de desenvolupar el projecte. Repeteixo, no és que sigui prioritat una cosa o l’altre ni tampoc creiem que no és important el parc inclusiu, es molt important. Però també és important cuidar el Parc Dalmau i els Amics del Parc Dalmau.

El regidor Josep Maria Juhé, com a membre, també, dels Amics del Parc Dalmau, va explicar que se senten enganyats per part del consistori. Tal com va exposar, no els van avisar que no es faria la seva proposta fins al març, a més, l’any anterior va succeir un fet semblant en els pressupostos i sí que es va permetre la realització dels projectes que van quedar en tercer i quart lloc.

Ens hem sentit enganyats. No ens comuniquen que el nostre projecte no entrarà als pressupostos fins al març. Precisament l’any anterior ens vam presentar i vam quedar exclosos, però ho vam acceptar. Aquell any els projectes que es van fer van ser el tercer i el quart, just el que nosaltres estem demanant.

Qui també va parlar dels comuns va ser el regidor Tejada qui considera que el govern no ha tingut en consideració l’entitat. Va afegir que aquesta desconsideració ataca als pressupostos participatius, és per això que els ciutadans ara tindran el dret de desconfiar-ne d’ells.

Pensem que el fet d’estar dos anys sense informar a l’entitat, ja és en si desconsiderat. No tenir la consideració deguda a la voluntat popular també ataca el prestigi dels pressupostos participatius. A partir d’ara qualsevol ciutadà o entitat que vulgui presentar un projecte als pressupostos tindrà el dret de pensar que potser no arribi a executar-se.

Pel que fa a l’opinió d’ERC, el regidor Ponsdomènech va indicar que fins a l’últim moment han estat negociant amb el govern. Tot i això, entenen que aquest no s’hagi volgut mullar, però això fa que l’entitat se senti menystinguda. Tal com ho entenen, una entitat com aquesta hauria d’haver tingut una altra resposta del govern.

Entenc que el govern no s’hagi mullat, però sí que han fet que l’entitat se senti menystinguda. Això és així perquè des del 2020 estan pendents de l’execució dels pressupostos participatius i de la segona segona fase del projecte de millora del Parc.

Els vots de la majoria de grups estaven clars en aquest punt de la sessió. El vot que no ho estava era el de Ciutadans. El seu regidor, Guillermo Gomis, va entrar en contradicció. A l’inici de l’exposició va destacar que el grup creu prioritari la creació del parc inclusiu, tot i això, va voler esperar a escoltar la regidora Rando per decidir quin seria el seu vot.

Després dels parlaments de l’àrea de participació, el representant del grup taronja a la taula va explicar que entenien que sense el seu vot a favor la proposta no tiraria endavant. És per aquest motiu que va votar a favor i sense oblidar-se de recordar a Tejada que ‘quan es fa un pacte, s’han de vigilar les conseqüències‘ recordant la decisió dels comuns en relació a la baixa de l’alcaldessa, Montserrat Candini.

Nosaltres no estem d’acord amb aquesta moció. Primer volem recordar que es tracta d’una partida de 60.000 euros i hi ha altres prioritats com el parc inclusiu. Considerem que no hi cap prioritat abans que els nens. Nosaltres parlem per la part que ens ha votat i amb la intenció d’ajudar a la població de Calella sense tenir en compte ideologies. A part d’això, per acabar, senyor Tejada, a vegades quan es fa un pacte, s’han de mirar les conseqüències que té.

Per acabar, l’alcalde accidental de Calella, Marc Buch, va demanar disculpes als Amics del Parc Dalmau per no haver-los avisat i va agrair la feina que fan. Malgrat això, va considerar que aquesta era una moció per debilitar el govern per part de l’oposició.

El primer que farem és autocrítica. No ho hem fet bé perquè no hem sabut comunicar-nos bé amb els Amics del Parc Dalmau i els demanem disculpes. Quan ens equivoquem, ho hem de reconèixer. Per acabar, sí que és una operació de maquillatge això d’avui. Aquesta és una moció per desgastar el govern. Han aprofitat l’oportunitat d’avui per intentar desgastar el govern.

La moció presentada pels grups d’ERC, la CUP i Calella en Comú al final va reunir 8 vots a favor i 7 en contra. Per tant, s’haurà de veure quines són les properes passes del govern per fer-la efectiva.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *