Meduses sí, però menys de les que s’esperaven

Un exemplar de medusa pescada per un grup de banyistes a la platja de Calella, ara fa uns dies

L’aparició d’una plaga de meduses mortes a les platges del litoral català, des del Garraf fins al Maresme, va fer preveure un estiu amb una forta presència d’aquesta espècie d’invertebrat temut per les seves picades. Però la realitat ha fet tombar els pronòstics i, si bé hi ha qui en pesca algun exemplar ben bé al bot de l’aigua, els serveis de salvament i socorrisme no han hagut d’alertar del perill de bany per aquest motiu en els dos últims mesos. Si hi ha bandera groga o vermella és bàsicament per fort onatge.

El calellenc Francesc Peters, cap del Departament de Biologia Marina i Oceonografia de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia que les meduses arriben a l’àrea de bany empeses per les corrents marines.

N’hi ha però no tant com s’esperava. El perquè encara és una qüestió molt oberta, hi ha camp d’estudi per recórrer (…) A la costa se sol formar una barrera física entre dues masses d’aigua; però quan s’assemblen més s’arriben a barrejar i això ajuda a què les meduses de mar obert arribin a la costa.

I per tranquil·litat dels banyistes, explica Peters que les meduses que arriben al bot de l’aigua són les menys urticants, les de l’espècie Rhizostoma pulmo. D’aparença transparents amb algunes línies blavoses tirant a lila. Les més perilloses pels efectes de la seva picada són les que tenen el cos de color rosat.

No n’hi ha cap que vagi a agredir altres organismes, no hem de témer perquè ens ataquin. El que passa és que tenen uns filaments molt llargs amb cèl·lules urticants que utilitzen per anestesiar petits organismes marins dels quals s’alimenten. Si toquem els filaments és quan patim les picors.

La proliferació de les meduses a nivell mundial i constatable en les últimes dècades s’explica per l’eliminació dels animals que en són depredadors i la sobreexplotació dels petits peixos amb els quals competeixen al medi.

 

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Francesc Peters a l’Info Migdia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *