Mireia Mata (ERC): “Crec que ara toca fer el gran pas per eradicar la discriminació per motiu de gènere”

Mireia Mata, aquesta tarda, a l'Espai Mercat

Mireia Mata, Directora General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya i vicesecretària de Dones d’ERC ha vingut a Calella per assistir a la xerrada “les dones al món laboral i la política”,amb la que la secció local d’ERC inaugura el cicle de xerrades “República té nom de dona”.

Mata, en una entrevista a Ràdio Calella Televisió ha destacat la bretxa salarial que hi ha entre homes i dones, on les dones cobren una quarta part menys que els homes per fer la mateixa feina. Tot i que s’ha millorat una mica, encara no fan una lectura positiva.

“És una evolució que té un target fixe, que és que sempre es mou entre el 25 i el 27%, és a dir, que les dones cobrem una quarta part menys que els homes per fer la mateixa feina.  L’evolució, aquest any ha millorat una mica, però no en fem una lectura d’alegria o de satisfacció perquè senzillament són fructuacions tant petites que les podem considerar, de moment, poc significatives”.

Mata també s’ha referit a la vaga feminista que va tenir lloc el 8 de març. Creu que ha de servir a les dones i al conjunt de la societat per fer un pas endavant.

“És cert que ara hi ha un moviment arreu del món. Aquesta vaga va ser mundial. A més, aquests fets tant escandalosos i que ara són tant evidents, els fets a que les dones estiguem tant discriminades a l’hora d’accedir a llocs de presa de decisions, que les dones siguem quatre vegades més candidates a ser pobres o viure soles o aïllades. al final de les nostres vides. […] Jo crec que és un moment en què les dones i el conjunt de la societat hem d’aprofitar, fer una reflexió i això ens ha de servir d’aprenentatge i fer un pas endavant”.

Directora General d’Igualtat ha destacat que casos com el de “La Manada” no son fets aïllats. Mata ha destacat que només a Catalunya, l’any passat 700 dones van ser víctimes d’agressions sexuals.

“El que ha passat amb aquesta sentència terrible no és una cosa única i no és una cosa extraordinària. El que passa és que aquest cas era tant greu i tant evident que s’ha fet públic. Però això que ha passat, ha passat moltes vegades. Hi ha moltes dones que han estat violades i encara se les ha assenyalat amb el dit com a culpables per anar a aquella hora pel carrer, per anar sola, per vestir d’aquella manera o senzillament per ser jove o gran o ser guapa. Això és un fet evident terrible que han patit moltes dones. Les dades ens diuen que només l’any passat, el 2017, a Catalunya 700 dones van ser víctimes d’agressions sexuals”.

Mireia Mata ha volgut remacar que no s’ha de girar la cara quan ens trobem amb un cas, per exemple, d’assetjament sexual a la feina.

“Tothom estaria d’acord que una plantilla en la qual puguin robar 100€ del bolso d’una dona, tothom estarà d’acord en acompanyar a denunciar aquest robatori d’aquesta quantitat de diners. En canvi, hi han molts llocs de treball en els quals hi ha la intuïció o la certesa de que aquella dona se li està fent un assetjament per motius sexuals, i moltes vegades, aquella dona ha d’anar a denunciar o la gent gira el cap cap a una altra banda fent veure que aquella situació no va amb ells. Els abusos és una cosa molt violenta, molt greu, molt desagradable, però mai de cap manera el que podem fer és girar la cara o fer veure que no hi entenem. També és important que siguem conscients de que un abús no és una violació. Un abús és posar-li la mà a una persona allà on no vol que li posin. És una paraula que aquella persona no ha demanat. És qualsevol cosa que sigui violar la intimitat d’aquella persona.”

A continuació podeu escoltar l’entrevista íntegra a Mireia Mata, Directora General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya i vicesecretària de Dones d’ERC.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *