Per què és tan important assolir la immunitat de grup?

La Josefa Pérez, de 89 anys, ha estat la primera persona vacunada contra la Covid a Catalunya
La Josefa Pérez, de 89 anys, ha estat la primera persona vacunada contra la Covid a Catalunya

Mentre les autoritats animen a tota la població a posar-se la vacuna contra la Covid, encara hi ha moltes persones que expressen dubtes sobre la seguretat i els beneficis que portarà. Es parla molt de la immunitat de grup, com l’objectiu que es persegueix amb la campanya ha començat aquest passat cap de setmana a tota Europa; però, realment què significa? Per respondre a la pregunta hem contactat amb al doctor Oscar del Río, metge internista i referent en malalties infeccioses de l’Hospital de Calella, que se n’ha mostrat totalment partidari fins al punt de dir que està desitjant vacunar-se.

El doctor Oscar del Río és referent en malalties infeccioses de l’Hospital de Calella

El doctor Oscar del Río és referent en malalties infeccioses de l’Hospital de Calella

El doctor del Río explica que la immunitat de grup adquirida mitjançant la vacuna és, hores d’ara, l’única solució a mig termini per controlar la pandèmia i, per tant, recuperar la normalitat que teníem. Quan un important percentatge de persones creen anticossos davant un virus o un bacteri, aquest deixa de circular amb facilitat entre els individus i s’aconsegueix reduir de forma notable la incidència. I com a conseqüència d’això, el risc d’estrès a la xarxa de salut pública que és el que motiven totes les restriccions actualment vigents.

Si hi ha el percentatge de gent suficient que està immunitzada, el virus o microorganisme no circula amb prou facilitat com per provocar infeccions de manera significativa. En el cas del SARS-CoV-2, es parla que si s’aconsegueix un 60-70% de població immune, probablement la incidència de la infecció baixarà i passarà a ser residual, per la qual cosa es passarà a tenir un control de la infecció.

L’expert indica que la immunitat adquirida per vacunació s’afegirà a la natural, és a dir, la que han aconseguit les persones que han creat anticossos contra la SARS-CoV-2 després d’infectar-se. I recalca que la fórmula que ha desenvolupat Pfizer és eficaç i segura, malgrat els dubtes que pugui generar per ser nova i per la rapidesa en què s’ha obtingut. Només 10 mesos després d’aparèixer el virus. Anima a tothom a posar-se-la; ell ho farà, quan li toqui.

És una vacuna molt eficaç, parlem de percentatges del 95%, i és segura. Estan fets els estudis, que són públics, i els han valorat les autoritats competents als EUA i Europa, que són entitats de gran prestigi. No tinc cap dubte que són vacunes eficaces i segures, personalment estic desitjant vacunar-me i ho recomanaré a tothom que em pregunti.

El doctor Oscar del Río recorda que en els últims anys s’ha seguit aquest mateix procediment per controlar altres malalties, o fins i tot eradicar-les. Com és el cas del xarampió.

Les vacunes han aconseguir eradicar algunes malalties, que pràcticament hem oblidat però fa dècades tenien la seva incidència, com per exemple el xarampió o la poliomelitis.

Les autoritats apunten que, en els països desenvolupats, la immunitat de grup no s’aconseguirà abans de mig any, a comptar a partir de l’inici de les vacunacions. La posada en marxa de la campanya no suposa cap canvi immediat en el risc de contraure la Covid i poder partir-la amb gravetat. Per tant, no veurem una relaxació de les mesures de seguretat i les restriccions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *