Pere Porti s’acomiada de Síndic criticant la transparència i gestió de l’administració local

Pere Porti ha tancat la seva etapa com a Síndic Municipal de Greuges, càrrec al qual va accedir-hi el novembre del 2020, presentant el seu últim informe d’actuacions i llançant crítiques cap a l’administració local per falta de transparència i de diligència que, segons va dir, han dificultat la seva acció en defensa dels drets dels ciutadans. Són les línies vermelles i murs amb què s’ha trobat aquests aquests darrers 15 mesos en què s’ha ocupat de d’atendre i resoldre un total 36 expedients, tots ells resolts. Ahir en va donar compte a la sala de plens de l’Ajuntament de Calella, davant els partits polítics, que li van agrair d’entrada la feina feta de manera altruista i amb vocació de servei públic. Porti va anunciar que plegarà a finals d’aquest mes de febrer i ahir l’alcalde accidental confirmava que s’acaba de formalitzar l’obertura del procés per elegir la persona que el rellevarà per garantir la continuïtat de la figura del Síndic Municipal adscrita a l’Ajuntament de Calella.

Pere Porti va acomiadar-se públicament com a Síndic Municipal de Calella prestant l’informe de la seva gestió, amb una carpeta de 36 expedients resolts, entre els quals el cas dels empadronaments de La Bruna amb què es va estrenar en el càrrec. Ahir va assistir al Ple Municipal per fer balanç i compartir alguns casos amb els quals exemplificava les dificultats i obstacles amb què s’ha trobat.

Porti va detallar casos sobre el cobrament de les taxes municipals, el rebut de l’aigua, el temps dels semàfors o l’atenció que reben els ciutadans dels serveis municipals. I va ser explícit en dos altres: el recurs presentat per una multa a la zona blava; i el d’una sanció que un agent de la Policia Local va interposar durant els primers temps de confinament, l’abril del 2020. En aquest punt, el Síndic Municipal va ser especialment crític amb la gestió política i tècnica de la prefactura de la Policia Local, a qui va acusar d’impedir el desenvolupament de la seva feina i les atribucions que li són conferides per llei.

La falta de transparència i col·laboració del departament de Policia ha fet que no pogués estudiar el cas con caldria. L’altre problema que m’he trobat és la demora de tramitacions. Recordeu l’anunci de la pizza de fermentació lenta, amb un noi que desespera a la família i li perden la confiança. Així és com veig l’administració. Els timmings no es corresponen amb el món exterior. Quan he fet ús de l’article 24 de l’Estatut del Síndic per una demora no justificada en una resposta, he estat renyat jo. Però la persona que no compleix amb la seva obligació no ha rebut cap advertència del seu superior jeràrquic. Realment, el món al revés.

La intervenció del Síndic Municipal va tenir resposta per part del portaveu del Govern i responsable de Seguretat. Josep Torres va posar en valor la feina de la prefactura durant el confinament –llavors sota les directrius de Joan Vilademat– i va lamentar que hagués exposat “a mitges” el cas de la multa per saltar-se el confinament domiciliari. Torres va dir que Porti demanava informació que no se li podia facilitar per la llei de protecció de dades.

La transparència en aquest cas fa referència a una llei de protecció de dades. L’administració no decideix no donar noms, adreces i documents perquè li sembla, sinó que hi ha una llei que cal respectar i això forma part del procediment.

Amb tot, Torres i la resta de portaveus van agrair la feina de Porti i la seva dedicació al càrrec, que deixarà a finals d’aquest mes de febrer per decisió pròpia.

Guillermo Gomis (Cs):

Voldríem agrair la gestió que ha fet durant aquest temps, entenem que no ha estat gens fàcil. Entrant a valorar els casos, l’únic que podem dir és que ha resolt els 36 casos que ha tractat. Felicitats perquè això representa el 100% d’efectivitat.

Núria Freixas (CUP):

Destacar la valentia i sinceritat que ha demostrat en tot moment, també en el seu discurs final. Ha deixat constància que l’administració és difícil i està allunyada de la ciutadania. Ha dit que l’havien renyat davant la seva insistència per solucionar els casos.

Sebastián Tejada (CeC):

Ha expressat crítica sobre la institució i l’Ajuntament. Ha parlat d’hermetisme en la gestió municipal, de línies vermelles, de murs amb els que s’ha topat indegudament. Ens ha fet alguna aportació que creiem que s’ha de considerar.

Xavier Ponsdomènech (ERC):

Vostè ha deixat anar dues paraules: lentitud i transparència. La lentitud no és nova, ho arrosseguem de fa dècades. Que la falta de transparència sigui un obstacle tant per l’acció de l’oposició com de la ciutadania és un dèficit que fa anys plana sobre aquest consistori.

Al seu torn, l’alcalde accidental va anunciar que la darrera Junta de Govern Local havia aprovat obrir el procediment per escollir la persona que ocuparà el càrrec de Síndic Municipal, després de Sílvia López i Pere Porti. Marc Buch posava de relleu la importància de tenir aquesta figura davant una administració que, segons va defensar, és altament garantista.

Simplement agrair-li la gestió dels 36 casos, que són 36 persones que s’han sentit ateses i recolzades davant un greuge de l’administració. No sempre té elements lògics com ho entendria la ciutadania, la llei és la que és, a vegades no segueix la realitat del moment, i topar-hi és complicat. Però l’administració és molt garantista, els drets són clars i els deures també, i sovint costa distingir aquesta línia.

L’Ajuntament de Calella va fer entrega ahir d’un obsequi de record a Pere Porti per agrair-li la feina al capdavant de la Sindicatura Municipal de Greuges.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *