Posen en marxa un estudi sobre la solitud de la gent gran

La solitud és l’objecte de l’estudi que aquest mes de febrer posaran en marxa la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus Mataró-Maresme – centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra – i la Fundació Social Obra de Maria per identificar les variables socials i demogràfiques que determinen a les persones majors de 65 anys a sentir-se soles. La responsable de la càtedra, la doctora Esther Cabrera, ha fet una crida a la gent gran de Calella i Pineda de Mar perquè hi participin. El mètode de recollida de dades es farà per mitjà de trucades telefòniques i una enquesta, que es pot respondre de forma lliure. Amb tot, recalca la importància de la informació que es recollirà perquè ajudarà a implantar accions preventives i d’ajuda per evitar un dels sentiments que pot comportar problemes greus de salut física i mental.

La solitud està considerada un problema de salut pública que es relaciona directament amb el benestar, i afecta principalment al col·lectiu de gent gran. És a dir, persones majors de 65 anys. Això centra una de les línies d’investigació que té en marxa la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus Mataró-Maresme que dirigeix la doctora Esther Cabrera, basant-se en estudis recents que indiquen que el 30% d’homes i dones que arriben a l’edat de la jubilació se senten soles. I fa un matís sobre això:

Hi ha estudis que indiquen que el 30% de les persones més grans de 65 anys se senten soles. I hem de fer petit aclariment, que és important: et pots sentir sol o sola vivint sol o acompanyat de la família. És el sentiment de solitud el que ens preocupa i volem explorar per saber com les podem ajudar.

Ho faran amb aquest estudi que posen en marxa aquest mes de febrer, amb la col·laboració els ajuntaments de Calella i Pineda de Mar, d’on volen agafar la mostra. Es farà per mitjà de trucades telefòniques, una per informar de la investigació i demanar el consentiment per participar-hi, i una segona, en la que s’haurà de respondre un qüestionari. Des de l’Hora de la gent gran de Ràdio Calella TV, la doctora Cabrera anima a la gent a participar-hi.

Ens agradaria tenir l’ajuda de la gent de Calella i Pineda de Mar per que ens permetin després fer una xarxa entre iguals, identificar les persones que se senten soles i saber com les podem ajudar, quins recursos tenim per ajudar-les a sortir de la solitud no volguda, detectar les necessitats d’atenció social o sanitària… Amb aquestes dades volem fer canvis.

L’estudi es fa conjuntament amb la Fundació Social Obra de Maria i té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans amb la detecció de necessitats, disseny d’intervencions i cerca de solucions que es puguin aplicar en el dia a dia des de l’àmbit comunitari.

Recupera el programa aquí:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *