Quan ens costen els llibres de text i la tornada a l’escola, i com han canviat les tendències el últims anys ?

Hem anat a preguntar-ho a la llibreria La Llopa de Calella i n’hem parlat amb en Lluís Vila, responsable de l’establiment.

Els recursos educatius oberts comencen a ser una una bona alternativa. D’entrada és una opció cara, doncs cal fer la inversió de comprar un ordinador, però amb el temps les famílies s’estalvien la compra de molts llibres. De totes maneres i en el cas de Calella, depèn del curs i del centre on estudia el nen. Malgrat tot, a la nostra ciutat impera més el llibre convencional que no pas el format electrònic.

Hi han escoles que reciclen pràcticament tots els llibres i només han de comprar els quaderns on s’ha d’escriure, centres on comencen a utilitzar el llibre electrònic, escoles que fan comprar molts llibres i d’altres que no fan comprar quasi res.

Escola pública i escola concertada: en el cas de Calella i pobles propers, les escoles concertades són les que més s’han bolcat a provar el llibre electrònic. Ho explica en Lluís Vila.

Hi han escoles que ja fa anys que utilitzen llibre electrònic i d’altres que potser s’ho han plantejat però encara no ho utilitzen. Diguem-ne que de moment impera més el llibre en paper que no pas l’electrònic. Depèn del professorat de cada centre. En el cas concret de la nostra zona, Calella, Pineda, Sant Pol.., funciona bastant així; les escoles concertades són les que més s’han bolcat a provar el llibre electrònic. Té a veure en que els alumnes han de comprar un ordinador, han de pagar unes llicències.., i a part d’això també s’ha de comprar algun quadernet. Vol dir que és una despesa afegida

Si ens fixem en les escoles públiques de Calella, parlem de El Far i la Minerva, estem parlant d’una despesa d’uns 60€ per nen, tot i que dependrà del curs que faci. L’Escola Pia fa tota una feina de socialització i de reciclatge de llibres i per tant sobretot el que compren els pares són quaderns, mentre que en el cas de l’Escola Freta potser sí que es compren més llibres tot i que treballen amb llibre electrònic.

Com que sobretot parlem de quaderns, podem parlar d’una mitjana de 50 o 60€ per alumne i curs, tot i que una mitja és complicat de fer, doncs hi han cursos que valen més i d’altres que menys. Són escoles molt diferents; l’Escola Pia fa tota una feina de socialització i de reciclatge de llibres i per tant tot el que es compra són quaderns, mentre que en el cas del Freta potser sí que ens compren més llibres, tot i que hi ha la part del llibre electrònic

Els recursos educatius electrònics són els responsables de la caiguda en picat de tota una serie de material complementari. Parlem dels atlas i diccionaris. El fet de poder consultar totes es dades online, gratuïtament i de manera totalment actualitzada, ha fet que les vendes d’aquest tipus de llibre hagin baixat els últims anys de forma considerable. Un altra de les davallades a tenir en compte són els quaderns d’estiu.

En el cas dels quaderns d’estiu, també hi ha hagut una davallada important. Tot i que es venen, també es veritat que hi han moltes editorials que s’han llençat a vendre i per tant hi ha una oferta molt gran de quaderns de vacances i, tot i que es segueixen venent, el ritme de vendes en els últims anys ha baixat. Si l’escola no els ha indicat res, intentem esbrinar en quina assignatura li costa més. Creiem que és important incidir en aquestes assignatures, més que fer una cosa molt genèrica en la qual es passa molt per sobre de cadascun dels temes. De totes maneres ja et dic, depèn de la família i del centre.

Una de les novetats destacades de fa un parell d’anys són els quaderns per adults. Es diuen així, Quaderns per adults i neixen amb la filosofia de sempre: refrescar el que ja se sap.

Hi ha alguna editorial que des de fa una parell d’anys han tret una col·lecció que en diuen així, Quaderns de vacances per adults, amb la mateixa filosofia del quaderns de vacances de tota la vida, pensat més com a entreteniment i en els moments de vacances en què un està ociós i d’alguna manera pots refrescar diversos temes. Són curiosos

La tornada a l’escola és un moment difícil per les famílies, doncs la despesa, i sempre segons l’Organització de Consumidors i Usuaris, serà de 1.212€ de mitjana per cada fill d’entre 3 i 17 anys al llarg del curs escolar. Això inclou quotes, llibres, ordinador, material, uniformes, etc.. Aquells que acudeixin a l’educació pública pagaran una mitjana de 841 euros a l’any, els que ho facin en un centre concertat abonaran 1.856 euros i aquells que assisteixin en un centre privat hauran de pagar un total de 4.086 euros, per la qual cosa la diferència en la despesa mitjana pot canviar fins a més de 3.000 euros en funció del tipus de centre.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *