Quarantenes de 10 dies i noves limitacions per a les reunions socials

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

Augmenta el risc de contagi i les dades no milloren. El risc de rebrot, a Catalunya aquest dijous, és de 206,57. Davant d’això Salut s’ha vist amb l’obligació de tornar a prendre mesures com la reducció del nombre màxim de persones que es poden reunir. La intenció del Departament de Salut és que passi de 10 a 6. L’altra novetat és que a partir de dilluns la quarantena de contactes positius serà de 10 dies i no de 14 com ho era fins ara. D’aquesta manera, s’igualaran els dies de quarantena de contactes amb els d’aïllament de persones que donen positiu, que en general són 10 dies. Una mesura que ja han adoptat països com Suïssa i França, i que no té l’aval de tots els experts.

En la gran majoria de casos la malaltia es manifesta abans de 10 dies. Segons Salut escurçar aquesta quarantena és un risc assumible i controlable. Per Salut l’aïllament de 14 dies és la millor opció, però consideren que reduir-la a 10 dies farà que la gent la compleixi millor. A dia d’avui, la meitat dels contactes d’un positiu no fan bé l’aïllament.

No tothom està d’acord. Tots sabem que 14 dies és la millor opció. Però aquí hi havia el balanç de risc benefici pensant que escurçant la quarantena hi ha un cert risc, que pensem que és un risc controlable, però pensant en el possible benefici d’una millora pel que seria el compliment.

Una mesura que assegura Argimon ja s’està implementant a països com Suïssa o França, on la quarantena en aquest últim és de 7 dies. Per la seva part, el Ministeri de Sanitat, també ha anunciat que reduirà la quarantena a 10 dies pels casos de contactes estrets. Tot i això, amb aquests 10 dies hi ha un petit percentatge de pacients que podrien sortir de la quarantena i encara transmetre la malaltia.

Aquesta reducció no vol dir que la malaltia ara no es pugui transmetre més enllà del desè dia. Del 10 al 14, el contacte haurà d’estar molt atent a la seva simptomatologia. És a dir, està especialment sensible a qualsevol símptoma que provoqui algun dubte i avisar de seguida al seu metge de capçalera i tornar-se a aïllar.

Per altra banda, Salut també ha anunciat que redueix les trobades amb amics i familiars a 6 persones. L’objectiu un cop més, reduir la vida social.

Els brots són bàsicament intrafamiliars. Són en l’entorn social més proper. Si anem a un restaurant o cafeteria no cal que anem 8 o 9. Em sap greu i entenc que és complicat però cal que ho fem així.

Una mesura que el Procicat ja ha aprovat i que serà obligatòria quan hi hagi autorització judicial. En tractar-se d’una limitació de drets és necessari l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Ara per ara, l’ultima normativa estableix que es poden reunir fins a un màxim de 10 persones.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *