Quatre planetes visibles al cel aquests dies

Aquest dies el cel nocturn torna a ser un espectacle. I és que, a més de la lluna, es poden veure fins a quatre planetes: Venus, Júpiter, Saturn i Mart.

El president del Grup d’Astronomia de Calella, Joan Palau, ha explicat que és un fenomen poc freqüent que es produeix a causa dels moviments rotacionals.

Pels moviments rotacionals que tenen els planetes. No tots els planetes van a la mateixa velocitat; els interiors van molt més lents i els exteriors van molt més ràpid, el que passa és que el seu recorregut és molt més gran. Ara quan es posa el sol, a prop de l’oest tenim Venus, que és molt brillant. Un altre que brilla molt és Júpiter, cap a l’oest, però sense estar tan baix com Venus. Llavors tenim Saturn, que aquest brilla poc, i més cap a l’est, tindríem Mart, que també brilla molt i és d’un color vermellós.

Palau ha afirmat que es podran veure des de qualsevol indret de la ciutat i que no està condicionat per la contaminació lumínica. Per distingir-los de les estrelles, s’ha de comprovar si la seva brillantor és fixe o titil·la.

Semblaran estrelles. Per distingir si és una estrella o un planeta, heu de mirar si és un objecte amb una brillantor fixe. Si no titil·la, són planetes. Més o menys, els veureu tots en una línia. Si mireu el cel, veureu que fa com un recorregut on hi ha la Lluna també. S’anomena eclíptica, que vol dir el camí de la Lluna, i tots estan alineats.

La propera vegada que es podran veure els quatre planetes junts en una sola nit serà a l’any 2032. Abans, però, Palau ha explicat que es podrà gaudir de la millor pluja d’estels de l’any, els Gemínids.

Des del Grup d’Astronomia de Calella han avançat que estan preparant sorpreses de cara a l’any que ve.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra amb Joan Palau, president del Grup d’Astronomia de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *