Què ha de tenir un bon poema?

poesias-t

Avui és el Dia Mundial de la Poesia, una efemèride per celebrar l’inici de la primavera.

Calella és una ciutat poètica, bressol de poetes i poetesses destacats com Maria Cardona, Francesc Castells o Concepció Organ… A molts dels racons de la ciutat es pot trobar la inspiració per escriure un poema, que evidentment no és només un seguit de frases que rimen. És quelcom més, que ha explicat Josep Miracle, secretari d’Amics de la Poesia de Calella: “Un poema és aquell art d’expressar aquells sentiments que el poeta té en el seu interior. És un alè creador. Pot ser un poema sense rima, i té un fons i una expressió interior que vol desgranar la sensibilitat del poeta“.

Els poemes no cal que tinguin paraules antigues, rebuscades ni estranyes per ser bons poemes. Ans al contrari. Com més precises i entenedores millor. I tampoc cal que parlin només d’amor o de la bellesa de la natura. L’únic requisit imprescindible per fer una poesia és transmetre un sentiment interior i personal amb una musicalitat.

Pel que fa al paper de la poesia a la societat, Miracle es lamenta que se la consideri «la germaneta pobra» de la literatura, i sap que el màrqueting editorial difícilment farà que un llibre de poesia sigui un «best seller» per Sant Jordi. Però no perd la fe en què la poesia guanyi terreny, ja que hi ha molta gent que escriu, que escriu poesia, i molta gent jove que només cal ajudar-la a que trobin el gust per aquest art. “Cal que els sentiments aflorin cap a un tros de paper o enfora. Al jovent cal esperonar-los, que no minvin els certàmens literaris i tinguin projecció de premis juvenils, que això estimula a la canalla que escriu“.

Com a autors destacats, segons els seus gustos personals, Josep Miracle destaca Joana Raspall, Montserrat Abelló i la calellenca Maria Cardona, sense deixar de banda Josep Carner, Jacint Verdaguer o Joan Margarit.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Josep Miracle, emesa a l’Info Vespre. Al final Miracle recita el poema “Com uns Jocs Florals” de Concepció Organ

 

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat