Què podem reclamar en cas de cancel·lació o retard d’un vol?

Avui es realitza la primera de les dues jornades consecutives de vaga que els treballadors de Ryanair han convocat i que afecten a l’aeroport de Barcelona-El Prat, on es preveu la cancel·lació de fins a 200 vols diaris. Això complicarà l’activitat que de per sí ja és intensa a l’estiu, els mesos en què augmenten i molt els desplaçaments per vacances. Davant d’això, la Generalitat de Catalunya ha recordat quins drets tenen els passatgers en cas de retards i cancel·lacions, i ho ha presentat en format de guia informativa.

En el cas de la cancel·lació d’un vol, el client pot demanar la devolució de l’import del bitllet en el termini de set dies o que se’l porti a la destinació final amb un transport alternatiu. Mentrestant, la companyia té l’obligació d’atendre’l oferint-li menjar i beguda, allotjament amb desplaçaments inclosos, i permetent-li fer dues trucades telefòniques o enviar correus electrònics.

Igualment es té dret a compensació, que pot arribar als 400 euros si la distància del vol és de més de 3.500 quilòmetres. La quantia pot reduir-se un 50% si s’accepta el transport alternatiu.

Sigui com sigui, cal conservar tota la documentació del vol (reserva, bitllet, targeta d’embarcament, contracte i publicitat) a més de les despeses sobrevingudes (desplaçaments, hotels…); i comunicar-ho a la companyia tant bon punt s’arribi a Catalunya. A més, presentar a l’oficina una fulla oficial de queixa, reclamació o denúncia.

En cas de retard del vol contractat, el passatger té dret a que se li retorni l’import del bitllet si l’avió surt 5 hores o més tard del previst. L’ingrés s’ha de fer en un termini de 7 dies.

Com en les cancel·lacions, també es té dret a menjar i beguda, allotjament i que es faciliti la comunicació a partir de les dues hores de retard.

Quant a les compensacions econòmiques, són automàtiques si el retard és igual o superior a les tres hores, i la quantia va dels 250 euros als 600 euros per vols extracomunitaris de més de 3.500 quilòmetres de distància.

És important conservar tota la documentació i presentar una fulla de reclamació i denúncia. Si la resposta no és satisfactòria en el termini d’un mes, s’aconsella adreçar-se a un organisme de consum perquè arbitri.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *