Queralt Borja estrena el seu treball final amb un monòleg intens al Teatre Orfeó

Aquest cap de setmana, l’actriu Queralt Borja presenta “Abans que es faci fosc”, una proposta íntima i exigent basada en el text de la dramaturga britànica Hattie Naylor. Es tracta del seu treball de final d’estudis a l’Institut del Teatre, un repte que assumeix en solitari amb un monòleg sobre la identitat, la pèrdua i el dol. Les funcions tindran lloc dissabte a les 19 h i diumenge a les 18 h al Teatre Orfeó, amb entrada lliure i taquilla inversa.

Aquest dissabte i diumenge, el Teatre Orfeó de Calella acollirà la representació d'”Abans que es faci fosc“, el treball de final de grau de Queralt Borja, alumna de l’Institut del Teatre. L’obra, escrita per la dramaturga britànica Hattie Naylor, és un monòleg de més d’una hora de durada que explora temes profunds com el dol, la pèrdua de la vocació i la recerca de la pròpia identitat.
Queralt, originària de Calella i formada des de petita en teatre amateur, ha escollit aquesta peça com a tancament d’una etapa vital i artística. Es tracta, a més, d’un homenatge personal a l’actriu Miriam Iscla, qui va interpretar aquest text just abans de la pandèmia i que va marcar profundament Borja:
Reproductor d'àudio
“Quan vaig veure aquesta obra, alguna cosa se’m va quedar a dins, i inconscientment sempre hi donava voltes. Va ser l’obra que just vaig veure abans de la pandèmia, dues vegades, al Teatre Lliure i a Pineda. És molt especial escollir aquesta obra com a tancament d’etapa.”
L’actriu ha volgut fer d’aquest projecte una proposta coral i emocional, tot i estar sola a escena. Quatre veus en off —amics, familiars i docents— acompanyen l’obra. A més, inclou una peça musical original composta pel seu company de promoció, Robert Prieto. “És un projecte molt íntim i personal, i volia que les persones que hi participessin fossin molt importants per mi”, afirma Borja.
L’obra es presenta com una reflexió sobre la fragilitat vocacional, a través de la història d’una dona apassionada per l’astronomia que ha de deixar enrere allò que l’identifica. Aquesta temàtica connecta directament amb la vivència de Queralt com a artista emergent:
Reproductor d'àudio“Aquesta obra no deixa de parlar d’una dona apassionada de la astronomia, que per diferents motius, no pot seguir. M’he qüestionat moltes vegades qui soc jo sense el teatre.”
Amb aquest muntatge, Queralt Borja culmina quatre anys d’intensa formació a l’Institut del Teatre. El seu esforç serà avaluat pel tribunal acadèmic en una de les dues funcions, però l’obra també és oberta al públic, amb taquilla inversa per cobrir les despeses de producció.
Després d’aquest pas clau, Borja es mostra preparada per afrontar la incertesa del sector: ja forma part d’una companyia de teatre familiar, Sandal Produccions, i reivindica el valor d’aquest gènere sovint menystingut: “És un públic molt sincer. Si els hi agrada, t’ho fan saber. I si no, també.”
La Queralt convida tothom que vulgui a assistir a l’assaig general obert que farà divendres a les 18 h, i anima a seguir valorant l’esforç que hi ha darrere les propostes artístiques joves i independents.