Queralt Pedemonte: “L’Aplec de Calella sempre ha estat un espai de revolta i de lluita”

L’Aplec de Calella, el Pairal de Catalunya, es vesteix de festa major i arrencarà aquest divendres a la nit amb el pregó a la Plaça de l’Ajuntament a càrrec del músic i compositor Jordi Molina. Serà l’inici a un cap de setmana d’activitat sardanista a la ciutat, cap i casal de la cultura catalana en la seva màxima expressió. L’Agrupació Sardanista, presidida per Queralt Pedemonte, ha tancat una programació de primer nivell que se seguirà desplegant dissabte al Passeig Manuel Puigvert i, diumenge, a l’emblemàtic Pati de l’Ós.

Tres dies d’Aplec per a l’edició número 95 de la trobada sardanista. Començaran divendres amb el pregó a la Plaça de l’Ajuntament, a càrrec del músic i compositor Jordi Molina, qui va ser professor de l’escola de cobla que hi va haver a Calella fins a la dècada dels 90. Tot seguit, audició de sardanes amb La Principal del Llobregat, a qui Pedemonte defineix com “la cobla del moment”.

La Principal de Llobregat és la cobla del moment, fins i tot hi ha qui parla del “fenòmen Llobregat”. És espectacular i compta amb “musicassos”. Té una part de darrera que “peta” molt fort i faran un programa amb sardanes no aptes per a cardíacs, i molt balladores, amb sardanes que traspuen sensibilitat. Destacaria “El meu jo”, de Lluís Cotxo, una sardana amb un gran solo de tenora que crearà un moment màgic.

Divendres es desplegarà el repertori musical i d’activitat de l’Aplec de Calella del 2023 que la presidenta de l’Agrupació Sardanista, Queralt Pedemonte, assegura que han estat programades al detall.

Al Passeig Manuel Puigvert, l’endemà dissabte, concert de música per a cobla a la tarda, amb la Sant Jordi, que oferirà l’oportunitat d’escoltar la tenora d’Enric Ortí. A la nit, doble audició, a la que s’hi sumarà La Principal de la Bisbal, amb un repertori molt potent de ballables.

La jornada central de diumenge es desenvoluparà a l’emblemàtic Pati de l’Ós i quatre cobles a l’escenari: La Principal de la Bisbal, la Montgrins, la Principal del Llobregat i la Marinada. Al matí, s’estrenarà la sardana Dinou de juny del calellenc Jordi Feliu i hi haurà el concurs de colles improvisades. A la tarda, s’interpretarà d’estrena Filigrana apassionada de Joan Lázaro i Pètals d’una flor de juny, la sardana commemorativa que s’ha encarregat a la jove compositora Anna Abat. S’interpretarà de conjunt, com també Record de Calella, de Vicenç Bou, l’imprescindible de cada any.

Sardanes tan destacades com, en la ronda d’obligades, una molt difícil d’interpretar i que mai es fa en directe, que Jordi Molina s’ha prestat a interpretar. És una sardana que només podem trobar en discos perquè no hi ha cap instrumentista que s’atreveixi a fer-ho en directe. Després, estrenarem la sardana d’encàrrec a la compositora tarragonina Anna Abat, que es titula “Pètals d’una flor de juny”.

Pètal és el concepte floral i de força i vitalisme amb el qual s’impregna l’edició 95 de l’Aplec de Calella, el més antic de Catalunya però amb molta projecció de futur per l’energia i l’entusiasme que hi posa la junta de l’Agrupació Sardanista.

S’emirallen en l’època daurada, quan la reivindicació cultural i de país anaven de la mà, i la catalanitat s’expressava amb força al Pati de l’Ós. Explica que en la memòria de molts membres de l’Agrupació encara es mantenen vives les imatges del moment en què el president Tarradelles va fer-hi entrada.

Sempre ha estat un lloc de revolta, de lluita. M’expliquen els més grans de l’entitat que hi havien hagut sentades i protestes, que la Guàrdia Civil havia intervingut en més d’una ocasió; o que després de la recuperació de la democràcia, l’any 1977, el president Tarradellas va venir a l’Aplec i davant un públic de 20.000 persones es van desplegar unes senyeres. Aquesta part social i reivindicativa, combinada amb la cultural, ha provocat que l’Aplec hagi agafat molta volada i sigui el principal acte sardanista del país.

Malgrat s’estigui lluny d’aquestes xifres històriques, l’Aplec de Calella millorarà aquest any les xifres d’assistència de les últimes edicions gràcies al fet d’haver estirat la programació durant tres dies.

Preveiem augmentar l’impacte, més del 30% de les reserves fetes són per a dues nits. A més, hi ha l’impacte indirecte d’omplir els bars i restaurants de Calella, que ja ens diuen que s’ho esperen. I n’hi ha un tercer, a nivell de tot Catalunya, perquè l’Aplec és la trobada sardanista més important del país.

Els assistents diposaran d’un servei de microbús per pujar i baixar del recinte del Parc Dalmau. Caldrà comprar una entrada per al concert de dissabte a la tarda, de 3 euros, i del diumenge, que costarà 7 euros. La resta són gratuïts.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.