‘Fem dissabte’ al Parc Dalmau amb motiu de la Setmana de la Natura 2023

Nova acció de neteja a l’entorn natural de Calella. L’organitza l’Ajuntament de Calella amb motiu de la vuitena edició de la Setmana de la Natura 2023, que portarà més de 500 activitats per a la conservació arreu de Catalunya. Aquí, es farà una sortida per recollir deixalles a l’àmbit del Parc Dalmau i la Muntanyeta, oberta a tothom que hi vulgui participar. Serà aquest dissabte 3 de juny de nou del matí fins al migdia, i cal inscriure’s previament enviant un correu electrònic a aj035.mediambient@calella.cat.

La iniciativa Fem dissabte que es durà a terme aquest 3 de juny a Calella compta amb la col·laboració de l’associació de voluntariat mediambiental Amics del Parc Dalmau i de Calella Marxa, que s’encarregaran de guiar a les persones que hi participin pels indrets del Parc Dalmau i la Muntanyeta on es farà la neteja. Se’ls entregarà un kit de recollida que inclou guants i bosses d’escombraries. El punt de trobada serà a les nou del matí al pàrquing de la Muntanyeta, des d’on arrencarà l’activitat, tal com explica Francesc Clarà, president d’Amics del Parc Dalmau.

Ens repartirem per diferents sectors de la Muntanyeta, direcció a les pistes, passant pels pins, mentre recollim la brossa que anem trobant (…) La gent s’ha d’animar a participar-hi, només ha de portar ganes i cames per fer la ruta; perquè de la resta de la logística se n’encarrega l’Ajuntament.

L’activitat busca sobretot la conscienciació i sensibilització ciutadana cap a la preservació i conservació del medi natural. El president d’Amics del Parc Dalmau creu que s’ha avançat molt en els últims anys i que molts dels usuaris de l’espai ja surten amb bosses per recollir el que es troben tirat pel terra: ampolles, envaasos de plàstics o papers.

Molts usuaris del Parc Dalmau portem una bossa d’escombraries a la butxaca quan hi anem per recollir la brossa que ens trobem. És una pràctica molt cívica que es va estenent entre la gent i que ajuda a mantenir els espais naturals nets.

Dissabte es farà una més de les accions de neteja que es fan a Calella al llarg de l’any. Se’n promouen des dels centres educatius, amb iniciatives com el recent Let’s Clean Up Europe que va implicar l’alumnat d’El Far, La Minerva i l’Institut Bisbe Sivilla; o el que es va organitzar des de l’àrea de Turisme, recorrent els espais del Far, les Torretes i Les Roques.

No obstant això, el president dels Amics del Parc Dalmau lamenta que l’incivisme encara es fa notar a l’espai verd on centren la seva tasca de voluntariat mediambiental. Francesc Clarà explica que les principals problemàtiques continuen sent els excrements de gossos que no es recullen o la utilització de confettis no biodegradables per a les festes infantils que se celebren al Pati de l’Ós.

El problema amb les caques dels gossos continua. Al Parc Dalmau no hi ha excusa, s’haurien de recollir però, si no es pot, aparta-les i que serveixin d’adob (…) La gent que celebra aniversaris al Pati de l’Ós acostuma a recollir les deixalles, però és molt difícil amb els confettis fets amb material d’alumini. Per això fem una crida.

També els preocupen les burilles que es llencen al terra i que suposen un risc d’incendi al parc, que incrementa l’estat en què es troben arbres i sotabosc, molts secs malgrat les pluges dels últimes dies. Quant als botellots, pels quals també s’havien pronunciat, Clarà exposa que han anat a menys i ho atribueix, en part també gràcies, a la tasca d’intermediació que fan els voluntaris de l’entitat.

El president d’Amics del Parc Dalmau es mostra a l’expectativa de l’acció que faci el pròxim Govern Municipal en relació a l’espai, esperant que passi a ser realment una prioritat de Calella. En tot cas, Clarà adverteix que “l’administració s’ha de posar les piles”.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *