Salut introdueix una nova vacuna contra la meningitis per ampliar la cobertura a tots els tipus

VACUNES

Salut ha inclòs aquest 2020 una nova vacuna al calendari de vacunació. Es tracta de l’antimeningocòccica conjugada tetravalent que protegeix contra la meningitis. Aquesta vacuna s’administrarà als alumnes d’entre 11 i 12 anys – que cursen sisè de primària – en substitució de la tercera dosi de la vacuna contra el meningococ C. El departament de Salut ha pres aquesta decisió davant l’increment de dos tipus de meningococs, el W i l’Y.

Amb l’objectiu de controlar més la malaltia, també es vacunarà els adolescents i joves de 13 a 18 anys. En canvi pels nadons de 4 i 12 mesos, es manté la vacuna que protegeix només contra el meningococ del tipus C. La decisió de vacunar només a partir del 12 anys s’ha pres des d’un punt de vista de salut pública, ja que els casos de meningitis W i Y afecten, sobretot, adolescents. El doctor Josep Anton López, president de la comissió de vacunes de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha explicat que aquesta nova incorporació al calendari de vacunació es deu a l’increment de casos de meningitis tipus W i Y a Europa.

Ja fa bastants anys que nosaltres estem vacunant contra la meningitis C. Una meningitis bacteriana per sort poc freqüent però molt greu. Aquest any hem afegit una vacuna que amplia la cobertura a la meningitis A, C, W i Y. Perquè hem vist que d’ençà que estem vacunant de la C i també de la mengococ B, hem vist que la incidència ha baixat molt, però hem vist que està emergent la W i Y. I per tant com aquesta vacuna ja existia i si es ficava a Estats Units als adolescents, hem decidit incorporar-la.

Aquells pares que vulguin vacunar al seu nadó a partir dels 12 mesos hauran d’assumir el cost de la vacuna, que té un preu de 55 euros.

López però, assegura que aquesta nova vacuna acabarà per substituir la de la meningitis C.

És una vacuna que està creada per substituir la vacuna de la meningitis C, una vacuna que posem als nadons des de 4 mesos d’edat. El que passa és que comencem pels de 12 anys perquè sabem que són edats de més risc, però de mica en mica acabarem vacunant als més petits també.

La meningocòccia és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. Se’n produeixen casos durant tot l’any, però amb un increment durant els mesos d’hivern i primavera. La meningitis es transmet a través de les secrecions respiratòries o per contacte directe amb una persona portadora. Tradicionalment els sereogrups B i C produeixen la malaltia sobretot en menors de cinc anys. Actualment s’ha observat un increment dels casos pel serogrups W i Y, majoritàriament en els joves.

Les vacunes incloses al calendari s’administren gratuïtament als més de 1.200 centres vacunals. Amb aquestes vacunes cada any es prevenen més de 32.000 casos de malalties. És per això que López ha volgut destacar la importància de vacunar als infants com a mesura de prevenció.

No podem negar l’efecte beneficiós de les vacunes, i sabem que és una gran arma per combatre moltes malalties. Moltes malalties, vol dir que a més que han ajudat a prevenir epidèmies i molts morts. Nosaltres des del CAP el que fem és informar a les famílies, però el que si és veritat és que la decisió final és dels pares.

Amb el nou calendari de vacunació tots els alumnes de sisè de primària i segon d’ESO rebran la vacuna contra la meningitis tipus W i Y.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *