Sebastián Tejada d’ICV creu que l’assemblea de Podem pot evocar un canvi de govern central

Podem ha convocat els diputats i alcaldes de totes les forces polítiques de l’Estat a una assemblea.
L’objectiu seria redactar un manifest per reclamar diàleg al govern espanyol i aconseguir un referèndum pactat. Una assemblea es podria convocar aquest mateix cap de setmana a Pamplona.

Sebastián Tejada regidor d’Iniciativa per Catalunya Verds i membre de Calella en Comú ha volgut recordar que la seva posició sobre el procés català no ha canviat, sí que ho ha fet el full de ruta dels partits nacionalistes que es van presentar a les eleccions amb una previsió de declarar la independència en 18 mesos i que ara s’ha canviat i transformat amb un referèndum que no sortia en el programa electoral de Junts pel Sí.

“En relació a la nostra l’ambigüitat en relació al procés i al referèndum, vull dir que el posicionament de Calella en Comú i de Podem i de les seves confluències sempre ha sigut el mateix, defensem el referèndum vinculant i acordat, això no s’ha mogut”

Tejada assegura que el resultat del referèndum, si es declara la independència, no serà vinculant donada la situació “poc democràtica” en què es van aprovar les lleis de transitorietat i del referèndum. Tot això i juntament amb la reacció desafortunada del PP, el regidor d’ICV diu que la situació és molt difícil de solucionar. Per això ha volgut destacar els passos que el seu partit i en concret d’Ada Colau i de Pablo Igesias han fet durant aquesta setmana.

“La nostra estratègia és, per un costat, intentar desencallar la situació a Catalunya. Així es pot interpretar el paper central d’Ada Colau amb les reunions exploratòries que el nostre grup està tenint amb altres forces de l’esquerra catalana. I l’actuació liderada per Podemos a la resta de l’estat, aquesta l’assemblea que proposem té la pretensió de moure les forces polítiques de l’estat perquè en algun moment es prengui la decisió de convocar un referèndum com deu mana per Catalunya absolutament vinculant per tot l’estat”

Catalunya en Comú han decidit en una consulta interna, que el referèndum de l’1-O no és vinculant, en tot cas creuen que serà una mobilització que tindrà efectes en la vida política de Catalunya i l’estat.

Tejada creu important que s’adhereixin a aquesta proposta de Pablo Igesias partits que fa 4 mesos no volien parlar sobre un govern central format per PSOE, Podem i els nacionalistes.

“Recordem que ERC, PDeCAT i el PNB es van oposar a explorar aquesta possibilitat però ara es veuen interessats en aquesta via que obra Pablo Iglesias i nosaltres veiem que som la força que pot decantar i promoure aquesta evolució en la resta de l’estat i ho farem amb molta convicció”

El PSOE encara no ha emès una resposta oficial i confia que es pugui sumar a la jornada de debat. Però, vistes les darreres declaracions dels dirigents socialistes, admeten que probablement no hi prendran part.

“El PSOE es troba en un moment complicat perquè es veu lligat a la política del PP. De totes maneres, plantejar, en els termes que ho fa Pablo Iglesias, una assemblea d’element individuals que no està lligada als aparells del partit, pot permetre que gent del PSOE pugui fer el pas per incloure’s en aquesta assemblea i construir un pont o d’un possible canvi de posicionament que nosaltres creiem que es pot donar en el si del PSOE a principis d’octubre”

Tejada creu que de cara al futur aquesta la comissió obrirà noves portes a finals d’anys, quan assegura que la situació del PP pot ser insostenible depenent de com vagi l’1-O. Així és com ho expressa:

“Els seus pressupostos al final dependran del PNB i aquest pot canviar el sentit del seu vot en funció de com vagi tot a Catalunya. No descartem, en primer lloc, que a Catalunya es puguin moure molt de pressa les coses, que hi hagi una convocatòria d’eleccions autonòmiques anticipades i que a l’estat el PP es trobi en una situació difícil de sostenir, incapaç d’aprovar els pressupostos, que també forci una evolució ràpida. En aquesta situació, les opcions del dret a decidir d’una manera consensuada sortirien amb la possibilitat d’un govern de PSOE, Podem i els grups nacionalistes”.

Tejada ha valora positivament la proposta del PSOE de crear una comissió per abordar la modernització de l’estat actual de les autonomies i creu que acabarà concretant el seu model federalista.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *