Sílvia Delgado (Banc de Sang i Teixits Maresme): “Amb una donació es pot ajudar a cent persones”

La responsable del Banc de Sang i Teixits del Maresme, Sílvia Delgado, fa una crida per aconseguir donacions abans de Setmana Santa. Es tracta d’un moment en el que els accidents augmenten i calen més reserves. Delgado ha aprofitat la seva visita al programa La Ciutat de Ràdio Calella TV per recordar que no solament es pot donar sang sinó també llet maternal, cordó umbilical. medul·la òssia i tot tipus de teixits.

La responsable del Banc de Sang del Maresme diu que amb els deu minuts que comporta anar a donar sang podem salvar tres vides. Delgado ha explicat que cada cop hi ha més persones que s’apropen a fer-ho i que entre els més sensibles hi ha els més joves. En aquest sentit, fa uns anys es va posar en marxa un programa a les escoles que ha donat els seus fruits pel que fa a la sensibilització dels més joves. A Calella aquest programa es fa a l’Escola Pia.

Vam iniciar un projecte a les escoles que és un programa d’aprenentatge i servei perquè vam entendre que el que era més important era l’educació en els nens. Molts nens acompanyen als seus pares de manera natural quan van a donar sang i no s’espanten perquè ho veuen d’una manera molt natural. Actualment tenim aquest projecte que fem tant a primària com a secundària, i ens adonat que els alumnes per una banda prenen consciència del que és, fan una cosa voluntària, convencen als seus pares aquells que són reticents. I ara és molt bonic perquè tenim alumnes de quan van iniciar aquest projecte que han fet 18 anys i s’han fet donants

Sílvia Delgado ha recordat que hi ha moltes possibilitats per fer-se donant. No solament donar sang sinó també alguns dels seus components, com és el cas del plasma, els glòbuls vermells o les plaquetes. A banda, hi ha tot un seguit de teixits al cos dels quals ens podem fer donants. Segons afirma, amb una donació es pot ajudar a cent persones.

Tenim tipificat que d’una persona que s’ha mort es pot ajudar a cent persones aprofitant tots els teixits. Parlem de pell, óssos, parlem de tendons, les vàlvules cardíaques… Tu pots donar el cor com a tal, però de vegades una persona que ha tingut un infart després les vàlvules també s’han de regenerar i es poden donar les vàlvules, les còrnies

Una altra de les possibilitats és donar llet materna. Una primera necessitat per a aquells nadons que neixen prematurs i als que les seves mares no poden alletar.
Per donar sang podem apropar-nos a qualsevol Hospital General a Catalunya com serien a Barcelona l’Hospital Clínic o la Vall d’ Hebron o el Germans Trias i Pujol a Badalona. Per anar més a prop, a Mataró el primer dimarts de cada mes. Si volem esperar a que el bus de les donacions vingui és aprop de casa, la propera cita és a Malgrat el dia 11 per la tarda a l’antic Hospital i a Palafolls dissabte 13 de 10 a 12 del matí al CAP de Palafolls.

Podeu veure l’entrevista que li hem fet al programa La Ciutat de Ràdio Calella TV aquí:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *