[Vídeo] L’Ajuntament de Calella demana l’amnistia dels presos i exiliats


L’alcaldessa Montserrat Candini (JxC), Xavier Ponsdomènech (ERC) i Núria Freixas (CUP) van fer la lectura de la moció en la qual es reafirma, entre d’altres, la innocència dels condemnats, el...

L’alcaldessa Montserrat Candini (JxC), Xavier Ponsdomènech (ERC) i Núria Freixas (CUP) van fer la lectura de la moció en la qual es reafirma, entre d’altres, la innocència dels condemnats, el dret del poble català a autodeterminar-se i el compromís a seguir treballant de forma pacífica per la República Catalana.

La moció es va aprovar per 11 vots a favor, els que van emetre els regidors dels tres partits proposants, i les 3 abstencions dels regidors de Calella en Comú. Tot i assistir al ple, els 2 regidors socialistes van anunciar que no participarien en la votació i, per això, instants abans Josep Torres i Cindy Rando van abandonar la sala. Un gest que la regidora va explicar que respon a la voluntat del PSC de mantenir oberts els ponts de diàleg.

Després de valorar-ho detingudament, hem decidit absentar-nos de la votació perquè pensem cal cercar punts de trobada abans de les afirmacions de posicionaments de sobres coneguts. La vida política, com la mateixa vida, està plena de matisos i el PSC ha donat mostres del compromís per l’entesa i de la feina diària per a l’estructura del país i per ajudar a la seva gent. Hem de ser propositius per trobar la resposta necessària a la situació d’atzucac que estem vivint. Una solució que només serà factible si recuperem el camí del diàleg dins la llei, la negociació i el pacte que ens porti a un acord que satisfaci a la majoria de la societat catalana.

Els comuns van explicar que havien demanat incloure en el text un punt per fer explícita la necessitat de mantenir la negociació política “com a única via de solució”. La negativa a la petició va desencadenar el seu vot d’abstenció, tal com va exposar Josep Maria Juhé, tot i recalcar que comparteixen la filosofia de fons de la iniciativa.

Nosaltres hem proposat que en l’articulat hi hagés un punt més: “Donada l’excepcional situació, ens comprometem a donar una solució política que sigui fruit de l’acord del 80% dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya que demanen negociació política”. Se’ns ha informat que el punt no es podia incloure. Però malgrat tot, volem seguir sent part de la solució i del diàleg, i per això avui ens abstindrem. Ens tindreu al vostre costat per trobar una solució que desencalli de totes totes aquesta situació.

La resposta de la CUP va ser que “ara és el moment de posicionar-se”, que davant la “vergonya, indecència i injustícia” de la sentència cal que des dels municipis es doni una resposta real i contundent. La regidora Núria Freixas va advocar perquè les accions no passin ara per defensar el poder institucional sinó posar per davant els drets dels ciutadans.

Hem de deixar de blanquejar els còmplices de la repressió. És un moment prou important per posicionar-se tenint en compte que s’ha condemnat a 100 anys de presó per unes persones que simplement han portat la gent a votar. Votar a favor és una resposta contundent a la sentència, abstenir-se, no venir o votar en contra mostra un altre posicionament. Amb tot el respecte per als companys dels comuns, és el moment de posicionar-se i mostrar-se ferms.

Freixas va acabar la seva primera intervenció reivindicant la desobediència, l’amnistia i l’autodeterminació.

En termes de vergonya i de sentència-venjança també es van pronunciar, des de Junts per Calella i Esquerra, Montserrat Candini i Xavier Ponsdomènech. El portaveu dels republicans i cap de l’oposició va assegurar que la decisió judicial marca un abans i un després del procés d’independència de Catalunya, que ara agafa velocitat de creuer i sense marxa enrere possible.

Amb la condemna dels presos polítics, l’Estat espanyol ha escrit la seva sentència: no és justícia, és venjança. Amb la causa general contra l’indepenndetisme, l’estat comet un error històric que provocarà un nou terratrèmol social i polític que accelerarà el procés d’alliberament de Catalunya. Condemnen 11 persones perquè no poden condemnar tot un poble. Aquesta sentència no resol res (…) La independència és la única solució possible per preservar la democràcia, els drets civils i polítics.

Per l’alcaldessa de Junts per Calella, la sentència certifica la voluntat de l’Estat de criminalitzar el moviment independentista. Montserrat Candini va afirmar que durant el procés s’ha patit un “a por ellos judicial” que ha malmès tant les relacions entre Catalunya i Espanya fins al punt que veu “molt difícil” la reconciliació.

La raó de l’Estat és que la unitat d’Espanya ho pot tot. Estem davant d’un “a por ellos” judicial per criminalitzar i generar por al poble de Catalunya. El que va passar ahir, dins la història d’Espanya, pesarà moltíssim en la divisió i la comprensió entre Catalunya i Espanya, perquè hi pugui haver una reconciliació, avui estem massa ferits i serà molt difícil.

El regidor de Ciutadans, Guillermo Gomís, no va assistir a la sessió extraordinària del Ple Municipal, com havia avançat a Ràdio Calella TV.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *