[Vídeo] Les restes vegetals arrossegades pel Gloria es trituren per fer-ne adob


Calella ja ha començat a posar fil a l’agulla per tenir la platja enllestida de cara a setmana Santa. Aquest matí una màquina trituradora ha començat a convertir totes les restes vegetals, que hi havia fins avui a la sorra de la platja, en compost. Canyes, branques i troncs d’arbres han estat triturats per a fer compostatge orgànic, que més tard serà tractat a una planta de tractament i compost de Vic, i es convertirà en adob pel camp. Unes restes vegetals que la tempesta Gloria va deixar a les platges de la ciutat i que ara retornaran d’allà d’on venen: la natura.

Eren les onze del matí quan una màquina ha començat a triturar restes de canyes, branquetes i troncs per fer-ne compostatge orgànic. Una mesura que podrà posar fi a les restes que va deixar el darrer temporal a les platges de Calella. El regidor de sostenibilitat, Albert Torrent, ha explicat que en un primer triatge es van separar els plàstics i residus, que ja van ser degudament tractats, i ara ha estat el torn per a les restes vegetals.

El plàstic pràcticament amb l’ajuda de la gent es va decantar tot els primers dies. El que van quedar van ser aquestes restes vegetals que les van apilar. El plàstic se’l va endur l’empresa de recollida residus que tenim aquí la ciutat. I ara l’empresa Manresa i Fills encarregats del manteniment de la platja, s’està enduent aproximadament uns 1.500 metre cúbics de material vegetal de la platja, i avui acabarem de treure la resta.

Un cop triturat prop dels 2.000 metres cúbics de material seran traslladats a una planta de tractament i compostatge a Vic, on barrejats amb fang, i després de passar per diferents processos, seran convertits en adob per a l’agricultura i la ramaderia. Ho ha explicat en declaracions Ràdio Calella TV el tècnic especialista agrònom, Salvador Manresa.

Vam aconseguir portar aquesta màquina d’alemanya, i aquesta permet triturar les restes vegetals encara que tinguin sorra barrejada. Llavors ho tritura i fem una partícula i aquesta partícula que és petita és apte per fer compostatge. Això es barreja amb fang de les depuradores, i amb un procés de putrefacció aconseguim obtenir un adob natural. Llavors aquest adob es pot reutilitzar per agricultura, ramaderia i jardineria. El que pretenem és que, el que ens ha portat la naturalesa reutilitzat tornem a portar-ho a la natura, en aquest cas als camps.

Lluny de la tècnica que estaven usant fins ara poblacions com Pineda o Malgrat de Mar, que van optar per cremar les restes vegetals, creant una nova problemàtica, les cendres. Fins ara s’estaven cremant, ja que no es comptava amb cap màquina que pogués triturar-les. Ara aquesta màquina farà treballs durant tot el dia a Calella per quan finalitzi la jornada marxar a Pineda de Mar per continuar amb els treballs de neteja.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *