21D: Es podrà anar a votar amb un llaç groc?

VOT00000000

La Junta Electoral Central, que és l’organisme superior que regula i fixa normativa sobre les convocatòries electorals i el seu desenvolupament, s’ha referit a l’exhibició de llaços grocs en la jornada de demà en una resolució amb data de 14 de desembre. En ella es fa referència a diferents actors però no als votants. Sembla que l’última paraula la tindrà la persona que presideixi la mesa electoral, si no és que la Junta Electoral de zona emet una instrucció específica en les pròximes hores o en el decurs de la jornada.

Dels membres de la mesa i dels apoderats i interventors diu que “no podran portar samarretes «que incorporin símbols de caràcter partidista, com ho són els llaços grocs”. En la resolució, a més, també es refereix als representants de les formacions polítiques, a qui es fa extensiu també l’acord.

Però com que no hi ha hagut cap consulta en relació a la prohibició o no per als votants, la qüestió està en l’aire i, a no ser que s’emeti alguna instrucció específica, sembla la decisió sobre permetre el vot o no a persones que portin el llaç groc la tindrà el president de la mesa electoral, que és la màxima autoritat dins el col·legi.

En relació a això, ahir al programa Versió RAC1 van contactar amb la Junta Electoral Central, i la seva portaveu donava les següents explicacions: “S’ha de mantenir la neutralitat dins els col·legis, no es pot fer campanya. Li poden dir que se’l tregui… però no sé què decidirà el president de la mesa, que és l’autoritat dins el col·legi, i pot demanar la col·laboració del representant de l’administració o de la policia local, o simplement mirar cap a un altre costat”.

I complementava això amb les paraules d’un dels millors experts en dret electoral, Miguel Presno, catedràtic de Dret Públic de la Universitat d’Oviedo, qui apuntava que podria donar-se el cas que les Juntes Electorals de zona acabin donant instruccions concretes sobre els votants en el decurs de la jornada.

“El que no es pot fer és demanar el vot; Portar un llaç groc és fer-ho? Diria que significa que un se solidaritza amb una situació (…) Segurament hi haurà queixes i cada junta electoral de zona es trobi en aquesta disjuntiva. Qui té l’autoritat dins el col·legi és qui presideix la mesa, i la mesa ho resoldrà”
, ha indicava Presno.

Recordem que el delegat del govern espanyol, Enric Millo, va dir diumenge que havia de ser la Junta la que decidís si el llaç groc era un símbol partidista i que, en aquest cas, caldria entrar al col·legi sense llaç.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat