[AMPLIACIÓ] 21D: L’independentisme guanya a Calella

Junts per Catalunya guanya les eleccions al Parlament de Catalunya a Calella, i els partits de l’anomenat bloc sobiranista obtenen el 58,1% dels vots a la ciutat. Ciutadans gairebé doble el nombre de suports, i guanya en sis de les 19 meses electorals habilitades a Calella. S’assoleix una participació rècord del 78,37%

Junts per Catalunya ha guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya a la ciutat de Calella. Ho ha fet aplegant el 29,63% dels vots, en total 2.931 dels 9.928 emesos. Per darrera de la candidatura encapçalada per Carles Puigdemont, i a una distància de poc més de 520 vots, hi ha Esquerra Republicana de Catalunya, que a Calella ha obtingut el 24,40% de sufragis.

Tots dos, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana -que representen els partits que van integrar la coalició de Junts pel Sí en les eleccions catalanes del 2015- sumen el 54,03% dels vots registrats a Calella. Són dos punts més dels que va obtenir ara fa dos anys la coalició que llavors encapçalava Artur Mas.

Aquesta és la primera dada que ens deixa la jornada d’ahir a Calella: el format de llistes separades ha fet que el PdeCAT integrat a Junts per Catalunya i ERC hagin obtingut més suports.

Quant a la tercera força més votada a Calella, Ciutadans, que experimenta un creixement notable també a la nostra ciutat: ha passat dels 1.147 vots del 2015, als 2.135 que va recollir ahir. Ciutadans augmenta en gairebé 10 punts a Calella, però perd una posició, ja que el 2015 va ser la segona força més votada. A destacar el fet que el partit taronja va ser l’opció guanyadora en sis de les 19 meses electorals que hi havia repartides pels quatre col·legis: a les dues de la Biblioteca Municipal i en quatre de la Fàbrica Llobet-Guri.

Per darrera de Ciutadans hi ha el PSC, amb 949 vots, passa del tercer al quart lloc amb el 9,59% dels sufragis. Li segueix Catalunya en Comú-Podem, la nova marca de Catalunya Sí que es Pot, que recull el 5,21% dels vots, 515 en concret. A Calella pràcticament igualant els resultats d’ara fa dos anys. El 2015 va tenir 513 vots, el 5,49% de representació.

La sisena força més votada a Calella és la CUP, que pateix una davallada igualment notable, passant dels 744 del 2015 als 434 d’aquestes eleccions; on ha obtingut el 4,39% dels sufragis.

El PP també pateix una retallada destacada: el 2015 va ser la quarta força més votada amb 748 vots; ahir en va aplegar 364. Se situa en el darrer lloc dels partits que han tingut, en aquesta última legislatura, representació al Parlament de Catalunya.

Dels partits extraparlamentaris, el PACMA el 0,88% dels vots, en total 87; i Recortes Cero-Grupo Verde, 21 vots, el que es correspon amb el 0,21%.

Si fem l’anàlisi dels resultats a Calella quant als suports que han rebut, d’una banda el bloc independentista, i de l’altra el constitucionalista; direm que ha guanyat el primer per una majoria simple. Junts per Catalunya, ERC i la CUP sumen 5.778 paperetes, el 58,1% dels vots. Ciutadans, el PSC i el PP, el 34,7%, amb 3.448 vots.

Quant a la participació, rècord històric a Calella en unes eleccions: el 78,37% dels votants van participar a la jornada electoral d’ahir, deixant l’abstenció en el 21,70%. Podríem referir-nos a aquesta xifra com a l’abstenció estructural que hi ha a Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *