346 casos de maltractaments a persones grans durant el 2022

Una dona major de 80 anys és el perfil més habitual de persona gran maltractada. La Diputació de Barcelona ha informat que durant el 2022 es van detectar 346 casos a la província, una xifra lleugerament superior a la de l’any anterior. El més freqüent és el psicològic, seguit del físic i l’econòmic.

Dels casos de sospita de maltractament, el psicològic continua sent el tipus predominant. Si l’any 2021 representava un 58% dels casos, l’any 2022 va escalar fins al 71%. En segon lloc, trobem el maltractament físic, que es redueix a la meitat: del 30% al 14%. La tercera variant de maltractament més habitual és l’econòmica, que passa del 14% al 9%. Amb percentatges inferiors, hi trobem la negligència, la vulneració de drets, l’abandonament, i el sexual, que representa el 0,2% del total.

Els fills i filles, els presumptes agressors més habituals

Pel que fa al perfil dels presumptes agressors, dos de cada tres són homes i una de cada tres són dones. Per relació amb la víctima, la meitat de presumptes agressors són fills o filles. A continuació, un 31% és la parella i el 13% altres familiars.

El perfil de la víctima: una dona major de 80 anys

En el 88% dels casos valorats, la víctima és una dona. Per franges d’edat, les persones d’entre 80 i 84 anys, així com les que en tenen entre 85 i 89, són els col·lectius amb més sospita de patir maltractaments.

El Servei Local de Teleassistència va atendre 290 trucades per violència o conflicte durant l’any 2022. El Programa de Prevenció de Maltractaments a les Persones Grans de la Diputació de Barcelona s’impulsa des de l’any 2011 i compta amb un servei d’assessorament jurídic per a persones grans, un servei d’assessorament jurídic per a professionals de serveis socials, la guia local per fer front als maltractament de les persones grans i diferents xerrades de sensibilització i el grup de treball que actualment integra 278 municipis, el 89% del total de la província.

Aquest dijous, 15 de juny, es commemora el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans. La Diputació de Barcelona ha publicat una guia per conscienciar i donar pautes d’actuació a les persones grans i al seu entorn per ajudar a prevenir i detectar aquestes situacions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *