4.000 persones pateixen algun tipus de discapacitat a l’alt Maresme

La fundació Marpi commemora avui el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una jornada per donar visibilitat al col·lectiu i reivindicar els seus drets d’inclusió social i laboral recollits en la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Es calcula que el 10% de la població mundial té algun tipus de discapacitat i que a l’alt Maresme podria haver-hi fins a 4.000 persones amb diferents capacitats. És per això que enguany el manifest del dia Internacional de les Persones amb Discapacitat reivindica els drets de totes les persones que en pateixen alguna i demana més visibilitat.

Un manifest que s’ha llegit aquest migdia a la plaça de Catalunya de Pineda i que ha reivindicat els drets de les persones amb discapacitat i ha denunciat la situació d’invisibilitat que pateixen, tal com ha avançat el president de la fundació Marpi en una entrevista al programa La Ciutat.

Les persones amb discapacitat intel·lectual tenen les mateixes necessitats que la resta de la societat, de treball, formatives, lúdiques, emocionals… i en un dia com avui no podem deixar de denunciar la situació d’invisibilitat que aquestes persones pateixen. Afortunadament hem avançat molt, però encara queden molts tabús i davant de qualsevol situació les persones febles, discapacitades, queden marginades.

Amb motiu del dia Internacional de les persones amb discapacitat UGT ha emès un comunicat en què denuncia que només el 40% de les persones amb discapacitat tenen feina. El sindicat denuncia que s’incompleix la quota del 2% de treballadors amb una discapacitat per part de les empreses de 50 o més treballadors, que estableix la Llei general de drets de les persones amb discapacitat (LISMI). En la mateixa línia, des de la fundació Marpi han reclamat una major conscienciació per part de les empreses i més inspeccions de treball que facin complir aquesta llei.

Són molt poques les empreses que tenen el 2% de persones amb discapacitat. Una de les coses que es reclama des del sector és que hi hagi una major conscienciació i després una inspecció que ho reguli i faci complir aquestes normes. S’ha sigut molt laxa amb tot això i no s’ha tingut com a prioritat.

De fet des de la fundació Marpi també admeten que troben a faltar implicació en la inserció laboral per part d’empreses privades maresmenques, i és que molt poques empreses de l’alt maresme els hi donen feina. Ho ha explicat aquest matí al programa La Ciutat el director gerent de la fundació, José Antonio Canillas.

El cert és que empreses de l’alt Maresme hi ha poques ens donin feina. Normalment la feina ens la donen empres de fora de la comarca. Ara treballem amb empreses del Vallès Oriental i empreses franceses. De la comarca qui ens dóna feina són els ajuntaments.

L’Ajuntament de Calella va adjudicar el passat mes de febrer a l’empresa de la Fundació Marpi les feines de manteniment de la via pública, en concret de parcs i jardins i també la neteja viària. Afavorint així la inserció sociolaboral de persones amb diferents capacitats. De fet des del consistori van assegurar que els resultats sempre han estat molt satisfactoris.

Amb l’administració, també han arribat a acords amb els ajuntaments de Pineda i Sant Vicenç de Montalt; i mantenen converses per prestar serveis als ajuntaments de Sant Pol i Sant Cebrià de Vallalta.
Tots aquells particulars que estiguin disposats a col·laborar amb ells poden contactar-hi a través del 93 767 07 56.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *