65 anys de pubillatge calellenc

L’Auditori de Can Saleta ha acollit aquest divendres al vespre la conferència “Pubillatge calellenc 1958-2022”, a càrrec de la presidenta de l’Associació de Pubillatge de Calella, Adela Castellà, i del periodista Jordi Camps, també pare de l’actual Pubilla de Calella, Irina Camps. L’acte, que ha estat la penúltima conferència del cicle de conferències organitzades per l’Associació Amics del Patrimoni Històric de Calella, ha comptat també amb la participació del 2n tinent d’alcalde, Josep Grima, que ha presentat l’acte i explicat la seva experiència com a Hereu de Calella l’any 2013. Entre els assistents, l’actual Pubilleta, l’Ainara Salés, i l’Hereuet Miquel Coll, així com persones vinculades al món del pubillatge.

Calella compta amb una llarga trajectòria dins del món del pubillatge. Des de fa 65 anys, l’elecció de Pubilles i Dames d’Honor s’ha dut a terme any rere any sense interrupció, incorporant de mica en mica les figures de la Pubilleta, l’Hereu i el Fadrí/ns, així com del Pubillatge Infantil.

Els escollits, a més de conèixer i descobrir Catalunya, la seva cultura i tradicions, es converteixen en ambaixadors i transmissors de la cultura popular del seu municipi. Així ho ha expressat Grima, Hereu de Calella ara fa deu anys.

En el pubillatge es coneixen persones meravelloses que dediquen el seu temps a gaudir d’altres cultures i a exportar la cultura de la seva ciutat arreu de Catalunya. El pubillatge és una comunitat oberta, integradora, que mostra la millor cara de Catalunya i les seves persones.”

La primera Pubilla de Calella va ser Maria Àngels Costa i Vives, escollida l’any 1958 per la Comissió de Festes entre les joves assistents a una ballada de sardanes durant la Festa Major. L’any 1969  Teresa Esqueu i Cosp fou escollida primera Pubilleta de Calella i no va ser fins l’any 2001 que s’incorporà la figura de l’Hereu, sent el calellenc Jordi CasalsCuní. A partir del 1996 són les associacions i les entitats de Calella les que presenten els candidats, i l’elecció és per votació popular. L’any 2002 i l’any 2015 s’incorporaren els Fadrins i el Pubillatge Infantil, respectivament. L’Associació de Pubillatge de Calella es constituí l’any 2009.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *