8 dels 11 multireincidents establerts a Calella ja han ingressat a presó

Primers resultats del dispositiu especial de seguretat que es va activar a les vigílies de les festes nadalenques per combatre l’acció del grup de multireincidents establerts a Calella. Aquest matí, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha indicat que el reforç d’efectius ha permès, pel moment, que vuit persones del grup d’onze que estan identificades ja hagin ingressat a presó de forma preventiva i per ordre judicial. Es desconeix fins quan es mantindrà l’operatiu. El pròxim 31 de gener, Elena es desplaçarà a Calella per assistir a la Junta Local de Seguretat. Ha dit que també voldria parlar amb tots els partits polítics i amb associacions i entitats.

18 agents dels Mossos d’Esquadra han vingut a reforçar la seguretat a Calella des del divendres 22 de desembre del 2023, quan es va activar l’operatiu especial contra la multireincidència. Són declaracions del conseller Joan Ignasi Elena a El Matí de Catalunya Ràdio.

A la comissaria que correspon a Calella hem incrementat la plantilla amb 18 efectius policials més i hem fet un dispositiu especial perquè hi ha un problema concret en un moment determinat que es resol que 8 dels 11 majors reincidents hagin ingressat a presó (…) El dia 31 vaig a Calella per parlar a la Junta Local de Seguretat, i m’agradaria fer-ho també amb entitats i partits. Només des de la proximitat, parlant de cara amb tothom, es resolen els problemes.

Interior va activar l’operatiu especial després de reconèixer que l’índex delinqüencial a Calella estava per sobre la mitjana catalana. Això s’ha traduït amb més presència d’efectius patrullant pels carrers, unitats d’ARRO fixes a l’estació de Renfe i també en moviment, i controls de trànsit. Es desconeix fins quan es mantindrà aquest dispositiu.

Prèviament a això, ja s’havia anunciat el reforç d’efectius a la comissaria de Pineda de Mar, amb caràcter permanent però a partir de l’estiu. L’alcalde Marc Buch continua reclamant que es concreti la xifra i que veritablement comporti un increment de la plantilla. En declaracions a Ràdio Estel, ha dit que l’òptica seria comptar amb una dotzena d’agents més.

Per criteris de població a l’Alt Maresme i si tenim en compte el repartiment que van fer l’últim cop, creiem que hauria de ser d’una dotzena d’efectius.

Tant un com l’altre, aquest matí en mitjans d’àmbit nacional, han estat preguntats per l’anunciat traspàs de les competències d’immigració a la Generalitat de Catalunya dins els acords polítics entre Junts i el PSOE. Especialment sobre la qüestió d’expulsar immigrants reincidents, a la que el secretari general de Junts es referia la setmana passada i en les últimes hores el president espanyol, Pedro Sánchez, tancant les portes a que pugui decidir-se des de les autonomies.

El conseller d’Interior ha acusat Junts d’associar immigració i delinqüència intencionadament i amb finalitats partidistes, i ha advertit que aquestes manifestacions són perilloses perquè trenquen la convivència i també falses, i ha aportat dades.

El temor que expressa Jordi Turull amb aquesta afirmació és que Aliança Catalana i Sílvia Orriols els prengui vots (…) Hi ha un problema amb la multireincidència però no amb la immigració. Podem parlar de reincidència i delinqüència, i podem parlar d’immigració, però no ho podem barrejar, no per una qüestió bonista, sinó perquè és fals (…) Dades: de la població immigrada a Catalunya només el 0,2% estan a la presó. I d’aquestes, només el 20% reincideixen, tant immigrants com nacionals.

I ha recalcat que la decisió sobre expulsions recau únicament en el poder judicial.

Als estrangers que delinqueixen qui els expulsa és un jutge, no és un govern. És un jutge. No són els governs qui ho fa, ni espanyol, ni francès, ni l’italià. L’espanyol segur que no, perquè la legislació espanyola diu que qui expulsa qui delinqueix per delinquir és un jutge. Ajuntar-ho no només és perillós sinó que tampoc respon a la realitat.

De la seva banda, l’alcalde de Calella coincideix en posar l’accent que calen reformes legislatives per combatre la reincidència que genera inseguretat ciutadana. Buch ha negat que des de Junts s’hagi volgut centrar el debat a l’entorn de la immigració, tot i afirmar que és “lògic i de sentit comú” demanar l’expulsió de les persones que venen “sense voluntat d’integrar-se i treballar”.

El focus amb la immigració l’han posat alguns mitjans de comunicació i sobretot alguns partits que el ha interessat desviar el debat que plantejàvem nosaltres, que és el de la multireincidència. Nosaltres expliquem que les persones que fan de la delinqüència el seu ofici, no poden estar al carrer, sinó a la presó. A més, si aquestes persones han vingut de fora sense voluntat d’integrar-se i treballar, com és lògic i de sentit comú, no tenen cabuda a casa nostra.

L’alcalde de Calella ha cridat a centrar tots els esforços a buscar solucions, des de l’àmbit legislatiu, governamental i policial, per garantir la seguretat ciutadana.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *