Calella surt en defensa dels Jutjats de Pau

Posicionament gairebé unànime del Ple Municipal perquè els Jutjats de Pau no es toquin. Almenys els 898 que funcionen a Catalunya, un dels quals es troba aquí a Calella. PDeCAT-Junts per Calella, Esquerra, Calella en Comú i la CUP van portar a la sessió de dijous passat una iniciativa en contra de la reforma legal que preveu l’Estat i que implicaria la desaparició d’aquests òrgans judicials de proximitat –tal com s’entenen ara– per crear unes noves oficines municipals de mediació. Cs hi va donar suport mentre que el PSC es va abstenir en la votació.

Calella s’afegeix al municipalisme català, a l’Associació en Pro de la Justícia i al Departament de Justícia en defensa dels Jutjats de Pau com a òrgans jurisdiccionals de proximitat arrelats al territori i eficaços en la resolució de conflictes.

La moció aprovada en l’última sessió plenària reivindica la continuïtat dels Jutjats de Pau perquè són un element essencial del model de justícia a Catalunya, on avui dia n’hi ha 898 en funcionament. A més, posa l’accent en què la reforma legal que planteja l’Estat lamina l’autogovern i suposa un nou intent d’uniformització.

Cs es va afegir a l’acord del PDeCAT-Junts per Calella, Esquerra, Calella en Comú i la CUP. Podem sentir un fragment de les intervencions dels seus portaveus:

Marc Buch, alcalde (PDeCAT-Junts per Calella):

Com que està en tramitació esprem que al final s’escolti la majoria d’aquest plenari, que és diversa, i demostra que potser cal modificar alguna cosa.

Xavier Ponsdomènech (Esquerra):

Els Jutges de Pau és una competència reconeguda a l’article 108 de l’Estatut de Catalunya. I suprimint aquesta figura allunyem la justícia de la ciutadania, l’encarim i saturem els Jutjats; donant un pitjor servei a la ciutadania.

Sebastián Tejada (Calella en Comú):

Presten un servei complert, pròxim, econòmic i eficaç, eficient, en definitiva. A banda de felicitar la tasca que fa el nostre jutge de Pau, Xavier Ten, ens adherim a la defensa d’aquesta institució.

Guillermo Gomis (Cs):

Votarem a favor perquè creiem en la tasca dels Jutjats de Pau i veiem positiva la seva modernització. En definitiva, no volem que desapareguin i que s’adeqüin a l’actualitat.

El PSC va argumentar la seva abstenció en el fet que el Govern del socialista Pedro Sánchez ha presentat tan sols un avantprojecte obert a possibles esmenes. La regidora Cindy Rando negava que es plantegi la supressió dels Jutjats de Pau.

Entenem que els canvis i les remodelacions no són fàcils, però els jutjats no desapareixen sinó que canvien de denominació i ampliaran les seves competències. En tot cas, ens trobem davant un avantprojecte de llei que pot rebre esmenes i ser modificat.

Calella té un dels 898 Jutjats de Pau que avui dia funcionen a Catalunya. Són organismes jurisdiccionals que alliberen als jutjats ordinaris de tràmits bàsics del registre civil o altres procediments tant de l’àmbit civil com penal.

Xavier Ten, que presideix l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, ha advertit en declaracions a Ràdio Calella TV que la proposició de llei que prepara el Govern espanyol vulnera l’Estatut de Catalunya.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *