A punt de començar els treballs de reconstrucció dels ponts que uneixen Malgrat i Blanes

Malgrat de Mar va ser un dels municipis més afectats pel temporal Gloria patint el desbordament del riu Tordera. Un mes més tard, el municipi malgratenc reuneix esforços per recuperar la normalitat i poder tenir a punt la majoria de les seves platges abans de Setmana Santa. L’ajuntament ara treballa amb aquest calendari sent conscients que el tram de la punta de la Tordera, la zona de càmpings, s’haurà de repensar i naturalitzar. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde de Malgrat, Jofre Serret, ha anunciat canvis en el litoral marítim malgratenc barrant l’accés als vehicles. Serret també ha avançat que ja han començat els treballs de retirada dels dos ponts destrossats per la Tordera, i tot apunta que l’inici de les obres de construcció serà imminent.

Fa unes setmanes ADIF va anunciar que els treballs de reconstrucció del pont afectat pel desbordament del riu s’allargarien fins a principis de desembre. En total es trigaran deu mesos i tindrà un cost de 8,5 milions d’euros restablir la circulació de les línies R1 i RG1 entre Malgrat i Blanes. En una entrevista al programa La Ciutat Jofre Serret, ha assegurat que actualment hi ha unes 2.000 persones afectades per aquest despreniment i que diàriament han d’utilitzar el bus llançadora entre Blanes i Malgrat. Pel que fa a l’altre pont, els dels vehicles que també va quedar completament destruït, ha assegurat que des del consistori malgratenc ja es comptava amb un projecte previ al Gloria per refer el pont de la carretera.

En el cas de la carretera sí que hi havia un projecte previ pendent d’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per refer de nou. I per tant ja estàvem fent els deures. Per altra banda, el pont de rodalies no teníem cap constància que això pogués passar. Un cop passat el temporal veiem que un cop s’ha intentat buscar la culpabilitat de per què ha caigut, ens adonem que la força del cabal és la que va fer al pont caure perquè el que ha caigut ha sigut entre columna i columna.

Més enllà de demanar celeritat a ADIF amb les obres de reconstrucció del pont, Serret també ha recordat que s’ha de posar sobre la taula el debat per traslladar la R1 del litoral cap a l’interior en un futur no gaire llunyà.

Aquesta línia cal traslladar-la. És cert que l’impacte econòmic que té aquest projecte és de gran envergadura, i per tant voldrà dir que tant la Generalitat com l’Estat hi hauran de destinar molts recursos. I el que en aquests moments demanen és que si ens creiem l’acció i l’emergència climàtica, aquest ha de ser un projecte prioritari de curt termini.

Serret també ha volgut agrair la feina de tots els cossos d’emergència, així com el CECAT, després de passar un temporal devastador en el qual no s’ha hagut de lamentar cap víctima.

A tan sols un mes i mig per la Setmana Santa, Malgrat treballa a marxes forçades per tenir-ho tot a punt per a l’inici de temporada. En aquest sentit, Serret avançat que han arribat a un acord amb costes per naturalitzar el vial de la Pomereda, i per tant restringir l’accés de vehicles. El camí dels càmpings deixarà de ser asfaltat i es buscarà una solució amb sorra compactada d’acord amb l’actual context d’emergència climàtica. Aquest canvi obligarà als càmpings afectats a traslladar els seus accessos a l’extrem interior de la instal·lació.

Hem arribat a un acord, amb costes de l’Estat, on el vial de la Pomereda, que el naturalitzarem, per tant no tindrà accés amb vehicle, serà un accés per als vianants, totalment de sorra compactada i la resta serà un nou espai de platja que recupera la natura. Això farà que l’accés als càmpings des de primera línia de mar hagi de ser a peu, i per tant estem treballant també perquè hi hagi una nova via d’accés perquè puguin arribar també els vehicles als càmpings.

Malgrat ha sol·licitat ser zona catastròfica per tal que el sector de la pagesia pugui rebre un seguit de subvencions. Serret ha recordat que el 90% de les finques de pagesos no estan assegurades i que amb la declaració podrien acollir-se alguna subvenció

Amb tot, Jofre Serret ha fet una crida a la responsabilitat generalitzada, per conscienciar a la població i fer pedagogia amb el temporal, i ha assegurat que “si no es treballa de valent, seguirem veient imatges com les que ha deixat el Gloria al seu pas per la comarca”.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *