Activada l’alerta per onada de calor a Catalunya

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat en fase d’alerta el Pla PROCICAT per onada de calor, ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. Aquestes previsions indiquen que avui s’inicia un episodi d’altes temperatures que afectarà tot el territori de forma generalitzada a partir de dijous. En paral·lel, l’Agència de Salut Pública ha activat també en fase d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes sobre les persones. En aquest sentit, ha recordat alguns consells bàsics.

Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Risc elevat d’incendis

Davant la pujada de temperatures, els bombers alerten del risc d’incendi forestal i per això demanen la màxima col·laboració els propers dies. El conseller d’Interior va demanar mantenir la ”prudència i responsabilitat” davant l’onada de calor. Les altes temperatures, la baixa humitat i l’estrès hídric dels boscos fan preveure als cossos de seguretat ”riscos potencials d’incendis” de 100 hectàrees a principis de setmana i de fins a 1.000 cap al divendres, coincidint amb el punt àlgid de l’onada de calor.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *