Acusacions de partidisme creuades entre ERC i el govern per millorar la seguretat local

El govern de Calella ha impulsat la redacció d’un Pla de Seguretat Local, que ha de servir per donar resposta a les necessitats específiques de seguretat en l’àmbit municipal. És una proposta que ERC havia reclamat en sessions plenàries anteriors i que, en la passada Junta de Seguretat Local del dimecres 31 de gener, el govern va anunciar que començaria a treballar en ell. Aquest darrer Ple Municipal, el dijous 1 de febrer, ERC ha presentat una moció per millorar la seguretat local, en què incloia l’elaboració d’aquest pla. Ha sigut punt de debat i tensió entre el govern i el grup principal de l’oposició, ERC, a qui han acusat de partidisme. La moció ha decaigut pels vots dels partits de govern, que no han acceptat crear una taula de seguretat en veure-la com a una mesura inoperativa. Durant el Ple, l’alcalde Marc Buch va agrair al President Aragonès la visita del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, mentre que ERC Calella assegurava que també havien fet pressió perquè vingués Elena.

Calella comença a treballar en un Pla de Seguretat Local, una eina que ha de permetre dotar a la ciutat d’un document que recollirà les prioritats que determinaran les polítiques de seguretat que es poden implementar. Es farà a partir d’una anàlisi per tal d’analitzar punts vulnerables i recopilar dades, com també informació, sobre amenaces i estratègies de prevenció en actuacions de l’àmbit de seguretat. Els costos econòmics i humans de l’estudi estan encara sense detallar, en tractar-se d’una fase molt inicial, però l’assumirà el consistori buscant el suport de la Diputació de Barcelona.

Des d’ERC Calella demanaven, a més a més, poder crear una taula de seguretat, civisme i convivència amb grups municipals, govern, cossos policials i entitats socials implicades. Des del govern calellenc no consideren que sigui una mesura operativa i asseguren que amb les reunions periòdiques amb els grups municipals és suficient. En el que sí s’han compromès és que tingui una visió inclusiva i amb perspectiva de gènere.

Ja en el darrer ple municipal, ERC va demanar un Pla de Seguretat Local. En aquell moment, el tinent d’alcaldia responsable de seguretat, Soufian Laroussi va justificar que de 217 policies locals, només 46 disposen d’aquest document que no és obligatori per llei, tot i que pensaven impulsar-lo. El dimecres passat, en el marc de la Junta de Seguretat Local, el govern va anunciar que s’impulsava.

En el ple de dijous, l’endemà, el govern va acusar a ERC de fer partidisme en dur una moció demanant, entre altres punts, el Pla de Seguretat Local, quan el dia anterior s’havia anunciat que s’impulsaria un. Laroussi considertava que ERC venia a la ciutadania que hi havia un problema de seguretat ciutadana “perquè no disposem d’un Pla Local de Seguretat, cosa que no és certa”:

No hauríem de fer partidisme amb la seguretat. Considero que amb aquesta moció que es presenta avui s’està fent partidisme. S’està fent partidisme des del primer moment que, en la part expositiva de la moció, es vol intentar vendre a la ciutadania que tenim un problema de seguretat ciutadana perquè no disposem d’un pla local de seguretat, cosa que no és certa. Tindríem una millor seguretat a Calella amb més efectius de Mossos d’Esquadra.

Des d’ERC Calella van negar qualsevol intenció partidista de la moció i va retreure al govern que es respongués parcialment a una instància del grup municipal dues hores abans del ple, amb informació que podrien haver tingut a la Junta de Seguretat Local. Ho explicava així el líder d’ERC Calella, Xavier Ponsdomènech:

Nosaltres, preocupats per la seguretat de Calella, entrem una instància amb 10 preguntes molt clares i la resposta arribi dues hores abans del ple i només amb dues respostes. Per la resta ens diuen “ja farem una reunió i els hi aclarirem”. Això és partidisme o no? Es fa una Junta Local de Seguretat, on podríem tenir ja aquesta informació i no se’ns fa arribar. És partidisme o no?

L’alcalde va demanar a Aragonès la visita de Joan Ignasi Elena

Durant el debat a la moció, l’alcalde Marc Buch va aprofitar per agrair a Pere Aragonès que hagués convençut al conseller Joan Ignasi Elena de venir a Calella, mentre acusava ERC Calella de fer partidisme amb la seguretat.

El govern de 33 diputats no ens ha fet cas fins que no hem alçat la veu. Vull donar les gràcies al president Aragonès, que ja ho vaig dir l’altra vegada, perquè realment el president Aragonès sí que ens ha atès les demandes i va ser qui va fer venir el conseller i, per tant, li agraeixo. Li vaig dir personalment, li agraeixo al president la seva preocupació.

Des d’ERC, Ponsdomènech va assegurar que el govern del Consell Comarcal del Maresme, d’on és regidor, és “el que està portant els consellers de la Generalitat a reunions amb alcaldes” i que des del grup municipal de Calella es va fer pressió per fer la reunió amb Joan Ignasi Elena a escala comarcal i local.

Buch va agraïr a ERC la mediació perquè Elena vingués a Calella, mentre assegurava que li “preocupava” que hagués hagut de mediar el partit, i que “deixa molt per desitjar” per part del conseller.

La moció, presentada per ERC, per millorar la seguretat local va decaure amb 7 vots a favor (ERC, CUP, Estimem Calella i Calella En Comú Podem), 9 en contra (Junts i PSC), i l’abstenció del PP.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *