Albano-Dante Fachín: “El principal culpable de la situació que tenim és l’Estat espanyol”

albano-dante fachín

El periodista i activista, Albano-Dante Fachín, ha reivindicat que tant l’esperit combatiu com el debat que va sorgir a partir de l’1-O, entre persones de diferents ideologies, han de mantenir-se i augura que continuaran vius. Ha remarcat que l’Estat espanyol és el principal i gairebé únic culpable de la situació política del país i ha posat de relleu la importància de la societat civil i les entitats.

L’exdiputat de Catalunya si que es pot al Parlament va presentar a Calella el seu llibre, Informe urgent des dels escons 4 i 5, escrit a quatre mans amb la també exdiputada Àngels Martínez Castells, en un acte organitzat pel CDR Calella.

El principal culpable de la situació que tenim, de que el Parlament de Catalunya no pugui triar a qui consideri oportú com a President, que no es puguin desenvolupar propostes electorals que es van fer, crec que és molt important sempre remarcar que el principal i gairebé únic culpable és l’Estat espanyol que ha empresonat dirigents polítics. Això ha tingut un impacte molt important en els partits, els exiliats i, per tant, tothom veu la dificultat que significa prendre decisions polítiques. Per això nosaltres posem l’accent en la necessitat de que la gent, els CDR, l’ANC, Òmnium, les assemblees que hi ha per tot arreu, es mantinguin vives i es mantinguin fermes. Ja no només per contraposar amb les opcions i les decisions dels partits, sinó per ajudar.

Fachín ha declarat que no és tant important la formació de govern sinó el seu compromís amb els valors de ruptura que va demostrar la gent durant el referèndum de l’1-O, un punt d’inflexió en la història de Catalunya. Tot i així, creu que, a causa del marc de repressió que afirma exerceix l’Estat espanyol, el govern que es formarà serà autonomista.

A mi no em preocupa tant si hi ha govern o no hi ha govern, si hi ha noves eleccions o no; sinó fins a quin punt i amb totes les limitacions que pot tenir un possible govern, fins a quin punt estarà compromès aquest hipotètic nou govern amb els valors de ruptura que la gent va expressar el dia 1 d’octubre i el dia 3 i el dia 8. Però crec que l’important és això, òbviament, si es forma un govern en la situació actual, en un marc de repressió, amb presos polítics, un govern que podríem dir autonomista, perquè és la realitat que tenim, però sí que és veritat que políticament pot haver un compromís més gran o menys amb aquest esperit emancipador.

Arrel de la seva discrepància amb el posicionament de la direcció general de Podemos en la qüestió independentista, Albano-Dante Fachín va deixar la secretaria general de Podem Catalunya i va fundar un nou projecte polític, Som Alternativa. Ha subratllat que no es tracta d’un partit polític i que no es presentarà de nou a unes eleccions, sinó que és el marc des del qual treballar de forma coordinada amb la gent que no es sent interpel·lada per Podem.

La idea de Som Alternativa és que tota aquesta gent que ha fet aquest mateix pas que no se sent interpel·lada per Podem, podem continuar treballant coordinats, que no significa fundar un altre partit polític, perquè a Catalunya, de partits polítics n’hi ha molts. Però senzillament un espai de coordinació, on molts regidors que tenim que han abandonat Podem o moltes assemblees locals que han abandonat Podem, poder continuar treballant coordinadament.

Fachín ha afirmat que tenim un repte com a societat: frenar el discurs extrem de Ciutadans, que considera proper al feixisme, i ha assegurat que la millor manera d’eixamplar la base, un concepte molt utilitzat per ERC, és demostrant que les accions que es porten a terme des del govern català tenen com a finalitat que la gent visqui millor. Per això, l’exsecretari general de Podem defensa construir l’horitzó del 80%, un espai compartit per la gran majoria de la societat catalana.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al periodista i activista Albano-Dante Fachín.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat