Amics del Parc Dalmau prova frenar futures plagues de l’eruga processionària del pi

Iniciativa experimental per controlar la població de l’eruga processionària del pi que afecta els arbres del Parc Dalmau. L’entitat de voluntariat mediambiental ha anunciat que col·locarà set caixes-nius per facilitar l’arribada d’espècies d’aus que s’alimenten d’insectes i que això ajudi a reduir-ne el nombre. Es tracta d’una prova pilot que el Departament d’Agricultura està duent a terme en d’altres boscos del país per tal d’evitar tractaments químics i més agressius.

Amics del Parc Dalmau col·locarà estratègicament les set caixes de fusta que ha encarregat construir perquè hi facin niu espècies d’au insectívores que es mengin les erugues processionàries del pi que estan causant estralls al bosc calellenc. Tenen un forat de 3 centímetres de diàmetre, que és l’espai just perquè hi entrin, per exemple, mallerengues. És un petit ocellet que té la particularitat d’alimentar massivament les seves cries amb aquests insectes. Amb una niuada d’entre 5 i 9 ous pot arribar a consumir uns 10 quilos d’erugues.

El president d’Amics del Parc Dalmau, Francesc Clarà, ha explicat a Ràdio Calella TV que es tracta d’una prova pilot que podria efectes a llarg termini perquè caldrà que les mallerengues s’adaptin a l’entorn.

És el mètode menys invasius i, a banda de menjar-se les erugues, també faran acte de presència al Parc en el cas que s’aclimatin (…) No n’hem vist masses al Parc, però sí que volen per Calella. Esperem que s’adaptin.

eruga peludaLes erugues processionàries del pi, també conegudes com a erugues peludes, apareixen cíclicament en forma de plaga quan pugen les temperatures i es passa per un període d’escassetat de pluges. S’instal·la en aquests exemplars d’arbres i obren cavitats per fer-hi la posta d’ous, la qual cosa en provoca la defoliació. S’identifiquen fàcilment per les bosses blanques que confecciona a les branques i per les processons que realitza en un moment determinat del seu cicle.

A més d’afectar les espècies autòctones d’arbres de Calella i el Maresme, l’eruga també pot provocar afectacions a la pell i la mucosa de les persones i d’alguns animals, com els gossos. Pot arribar a provocar urticàries i altres processos inflamatoris com conjuntivitis, dermatitis, o en casos més greus, problemes respiratoris.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *